vasárnap, február 15, 2009

National Flag of Canada Day (FRISSÍTVE)

1996. február 15-én hirdették ki először a Kanadai Nemzeti Zászló Napját (National Flag of Canada Day), ami a mai nap is van. A dátum 1965-re utal vissza, amikor is ugyanezen a napon húzták fel először a jelenlegi zászlót szerte az országban. Így a jelenlegi változat ma 44 éves. :)

A zászló színe piros és fehér, középen a juharfa levelével (maple leaf).
A kanadai őslakosok már jóval az első európai telepesek előtt felfedezték, hogy a juharfa nedve ehető, amiből minden tavasszal gyűjtögettek is. Több történész szerint a juharfa levele már az 1700-as évektől egyfajta szimbólummá vált az országban. Az alábbi pár példa is ezt mutatja, hogyan tudatosodott az emberekben ez egyre inkább, míg 1965-re a zászló részévé is vált.

 • 1834 - Ludger Duvernay tudósít arról, hogy a juharfa levelét javasolták országos szimbólumnak, amikor a St. Jean-Baptiste Társaságot ebben az évben megalapították.
 • 1858 - Kibocsájtják az első 1, 5, 10 és 20 centes pénzérméket, melyeken a juharfa levele látható.
 • 1860 - Egy Torontóban tartott nyilvános ülésen a juharfa levelét választották Kanada nemzeti jelképévé, amit a wales-i herceg látogatásakor a díszítéseken használtak.
 • 1867 - Alexander Muir torontói költő "The Maple Leaf Forever" címmel ír dalt.
 • 1914 - Több kanadai katona hord juharlevelet a szolgálati jelvényén és ez volt a leggyakrabban használt szimbólum is az első világháborúban.
 • 1939 - A II. világháború elején számos kanadai katona hordta újra a juharlevelet, mint megkülönböztető jelzést.
 • 1996 - A juharfát jelölték ki, mint Kanada nemzeti jelképét.
És miért éppen piros-fehér? Nos ezek voltak az ország hivatalos színei 1921-ben, melyet V. György király nevezett meg a királyi hadsereg kiáltványában. De a két szín már a 11. századtól fontos szerepet játszott Franciaország, illetve Anglia történelmében is.

Néhány további adat a zászlót illetően:
 • Az országban minden egyes tartománynak és territóriumnak megvan a maga zászlaja (ami majd alább látható).
 • Amikor a kanadai zászló mellett a fent említettek is megjelennek, akkor olyan sorrendben következnek egymás után, ahogy beléptek a kanadai államszövetségbe. (Ontario (1867), Quebec (1867), Nova Scotia (1867), New Brunswick (1867), Manitoba (1870), British Columbia (1871), Prince Edward Island (1873), Saskatchewan (1905), Alberta (1905), Newfoundland and Labrador (1949), Northwest Territories (1870), Yukon (1898) and Nunavut (1999).
 • A juharlevél volt a kanadaiak emblémája első olimpiai játékukon 1904-ben.
 • Dr. George Stanley professzor ajánlotta a jelenlegi zászló mintáját 1964-ben, mivel a távolból is jól látszik.
 • Zászlószakértők (vexillologists) gyakran említik a kanadai zászlót, mint a világ egyik legszebbjét egyszerű mintája és kevés színe miatt. (hmm?)
 • 1982-ben Laurie Skreslet, egy síelő Calgaryból, vitte a kanadai zászlót a világ legmagasabb pontjára, a Mount Everestre.
 • 1984-ben került az ország zászlaja először a világűrbe, Marc Garneau asztronauta ruháján, ahová ő jutott ki elsőként a kanadaiak közül.
 • 2005-ben került vissza az országba az egyik eredeti zászló, amit '65-ben húztak fel Ottawában. A zászlót tulajdonosa, Ms. Elisabeth Hoffmann-Lamoureux ajándékozta a miniszterelnöknek Kanada Napján.
FRISSÍTÉS: Íme a '65 előtti kanadai zászló...

... majd a tartományi zászlók ABC sorrendben, amikhez pár értelmező mondtatot is tűztem Martalóc megjegyzését követően :)

Alberta - a tartomány címere egy kék mezőben

British Columbia - a zászló tkp. ugyanaz, mint a címer, amin az angol szövetségi zászló látható, közepén a koronával, alatta a csendes-óceánt jelképező hullámok és a nyugati parton lenyugvó nap.


Manitoba - az angol piros zászló Manitoba címerével


New Brunswick - A felső harmadban egy arany oroszlán, mely Brunswick és Anglia közötti köteléket jelképezi. Az alsó spanyol hajó pedig a tartomány hajógyártó iparágára utal.


Newfoundland és Labrador - A kék háromszögek az angol zászlót szimbolizálják, a két piros a tartomány két részét, a sárga nyíl pedig a "fényesebb jövőt".


Northwest Territories


Nova ScotiaNunavut - Sárga-fehér háttérrel egy piros "inukshuk" és egy kék csillag, ami jelképezi egyben az északi csillagot illetve az idősek iránymutatását a közösségen belül.


Ontario - az angol zászló Ontarió címerévelPrince Edward Island - A zászló felső harmadában az angol oroszlán ahogyan Prince Edward Augustus címerén is látható volt, akiről a szigetet elnevezték. Alul három kicsi tölgyfa, (mely a megyéket reprezentálja a tartományon belül) egy nagy tölgyfa árnyékában, ami pedig Angliát mintázza.Quebec - Egy kék mezőn fehér kereszt, fehér liliom mintákkal a négy sarkon.


Saskatchewan - A felső zöld részben a tartomány címere látható. A sárga alsóban egy nyugati piros liliom, ami a tartomány virág jelképe.


Yukon - Zöld-fehér-kék háttér, középen Yukon címerével, alatta a területet jelképező virággal.


és végül Torontó város zászlóját is megmutatom, ami a városházát mintázza.

Összehasonlításnak pedig itt egy kép magáról a városházáról:


...plusz egy bonusz kép, szintén ugyanarról, csak kicsit érdekesebb megközelítésben.


"Our Flag. Our Pride. Celebrate it!

Happy National Flag of Canada Day!"

5 megjegyzés:

Manka írta...

Nekem pont a ma esti (önjáró) bejegyzésem egy újságcikk (írás) fordítása, miért nincs Quebecben zászlónap és társai témában... Sajnos, nekünk még húsvétig kell várni egy jó kis hosszú hétvégére! De nektek jó pihenést, remélem, kellemesen, szép időben telik! És utólag is boldog névnapot! :)

Livia írta...

Koszonom Manka!! Meglepoen sok koszontest kaptam ezevben, pedig itt nem is unneplik... :))

A hosszu hetvege most a Family Day miatt van, nem tudtam, hogy nalatok ez nincs... :( Ohhh.
Ez az az uj unnep, amit tavaly vezettek csak be, es ha jol emlekszem eppen azert, mert ekkortajt nem volt eddig szabadnap, amire pedig a hosszu tel miatt igazan szukseguk van az embereknek. Mit mondjak, orulunk is nagyon. :) De en azt hittem ez orszagos...
Azert remelem nektek is jol telik a hetvege, megha ket napos is!!

Martalóc írta...

Érdekes a bejegyzés. Milyen volt a kanadai zászló 1965-öt megelőzően?
Jók ezek a tartományi zászlók. Érdekes lenne végielemezgetni, hogy mit, miért ábrázolnak.
Alberta és Saskachewan esetében felfedeztem a szántóföldeket. Yukont nem lehet megfejteni, csak a szánhúzó kutyát. Nunavut a legegyszerűbb, fél év éjszaka, fél év napsütés, és egy eszkimó jelzőkő.
A városháza nem lehet nagyon szép épület, ha ezen a zászlón az látható.

Livia írta...

Koszi Martaloc a megjegyzest, aminek nyoman frissitettem is az adatokat. Betettem az '65 elotti zaszlot, es mivel szerintem is erdekes a zaszlokat kozelebbrol megvizsgalni, igy par szot irtam is hozzajuk.
A varoshazas megjegyzesed megmosolyogtatott, mindenesetre betettem egy kepet, hogy lassatok, mit is mintaz a zaszlo. :)

Martalóc írta...

Köszi a kiegészítő információkat. Meg a régi zászlót. Hát igen, ez a faleveles tényleg jobb.
Valójában jobban néz ki a városháza, mint a zászló alapján gondoltam - de persze nekem így sem tetszik, mert modern.