szerda, december 10, 2008

"Egypercesek" 29.

Íme két video is a fesztiválról. (A minőségi beállítások sem voltak még tökéletesek, elnézést érte...)
Az elsőn a felnőttek egyik csoportja, a másodikon a legkisebbek táncolnak és versengenek egymással. A kicsik irtó édesek voltak, egy-kettő meglepően jól csinálta. :) A felnőtteknél ez még nagyon az elején volt, szerintem valami bemelegítőféle lehetett, mert később jóval kisebb csoportokban és egységesebb ruhákban táncoltak. Nagyon sajnálom, hogy azt nem tudom megmutatni: a táncosok körül több kisebb körben doboló csoportok is ültek, akik a zenét és az éneket biztosították. Körülöttük mindig hatalmas tömeg volt, és ők is versenyben voltak, mint a táncosok. Sok-sok törzs különféle zenéit hallhattuk. Sajnos abszolút nem értettünk hozzá, hiszen számunkra a dallamok nagyon összefojtak, leginkább csak a kántálást hallottuk és a ritmus is hasonló volt a fülünknek. Habár a táncokon, ruhákon és az éneklőkön is egyértelműen észlelhető volt, hogy különbségek pedig vannak, amiknek biztosan jelentőségük is volt. Pl. a két videón hallható zene is különböző...) Akkor nagyon éreztem, mennyire távoli számunkra az őslakosok kultúrája, s mennyi mindent nem értünk belőle.Canadian Aboriginal Festival from Livia on Vimeo.


Canadian Aboriginal Festival 2. from Livia on Vimeo.

5 megjegyzés:

Martalóc írta...

Tényleg jó felvételek. Az univerzális indián tánc ezek szerint: egy lépés előre, egy-két dobbantás, másik lépés előre, egy-két dobbantás. Tök jó, ezt hamar meg lehet tanulni, nem úgy, mint némelyik társastáncot.
A gyerekek tényleg nagyon aranyok voltak, az öregek is.

Snowqueen írta...

Nekem mindkettő egyperces nagyon tetszett,szívesn megnéztem volna ezt a szines forgatagot én is.

Livia írta...

@Martaloc:
Ez nagyon tetszik! :)) Marmint a tancleirasod. Nekem is egyszerunek tunt es szivesen be is alltam volna az elejen, ahol tobben is egyutt tancoltak az indianokkal. A ritmus igazan magaval ragado volt. De batortalan voltam... Talan majd legkozelebb... :)

@Snowqueen:
Megertelek. :) Jo ideig mi is csak ultunk ott Ildivel es neztuk a tancosokat, a kavalkadot... Nagyszeru elmeny volt!

Martalóc írta...

Kár volt kihagyni a táncot. Lehet, hogy valamelyik törzsfőnök felfedezett volna titeket, és talán még meg is kérte volna a kezeteket. :)))

Livia írta...

Hat errol mar lemaradtunk... de ok is a leanykeresrol. :)