hétfő, december 08, 2008

Canadian Aboriginal Festival

November utolsó napjaiban Ildivel nagyszerű programon voltunk, mégpedig a Kanadai Indián Fesztiválon. A fesztivál valóban az ország egyik legnagyobbika, sok-sok résztvevővel Kanada minden területéről. Már régóta szerettem volna élőben látni Pow-wow-t, ami most végre teljesült is. :)
A Pow-wow az egyik legősibb, legfontosabb, legszínesebb indián/őslakos szertartás. Eredetileg a harcosok tiszteletére táncoltak, énekeltek, illetve ily módon adtak köszönetet a Teremtőnek mindenért, amit számukra a Föld nyújtott. Manapág a Pow Wow-n őslakosok és nem őslakosok gyűlnek össze, hogy közösen ünnepeljék az őslakos kultúrat. A Pow Wow a fesztiválnak is központi és legfontosabb része volt, amire egész Kanadából érkeznek nézők, hogy részesei legyenek ennek a csodás hagyománynak. A tánc résztvevői különböző kategóriában versenyeztek is.
A fesztivál egyébként nagyon sokszínű volt. A három napból mi csak egy délutánt töltöttünk ott, s ezalatt is annyi minden történt. A Pow Wow mellett hagyományos indián ételeket készítettek, volt Lacrosse verseny, divatbemutató, előadássorozatok stb, stb. Nagyon élveztem az ottlétet, a gépem azonban idő előtt lemerült, így kicsit félbeszakítottnak tűnnek majd a képek.
Mentésgemre legyen mondva, új volt a gép és még nem volt időm kitapasztalni. A fesztivál előtt ugyanis megkaptam Billtől a karácsonyi ajándékomat, egy csodaszép fényképezőgépet!!! A régihez akartam elemet/akumlátort venni, ami nem olcsó mulattság és Bill nagyon mondogatta, hogy ne vegyem meg, majd később. Nem értettem miért és csak azt hajtogattam, hogy mindenképpen használni szeretném a gépet a fesztiválon. Végül amellett döntött, hogy ideadja az ajándékot idő előtt, de legalább nem veszem meg az elemet, amit valószínűleg úgyis alig használnék. Így a fesztivál egyben a gépem felavatása is volt. :))))
A képeket jobb oldalon, a fényképalbumban találjátok.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kicsit olyan zavaros ez az őslakos fesztivál. Mit kerestek ott a katonák, meg az aknavetők? Meg a skót (?) ruhás fickó? Meg egy-két ember télikabátban van, mások meg félig meztelenül.
Biztos érdekes volt.

Martalóc

Livia írta...

Hat az elet epp ettol szep, hogy ilyen sokszinu. ;)

Egyebkent azt sajnos mar nem tudtam megmutatni, hogy sok szervezet, intezmeny stb. is bemutatkozott, akiknek valamilyen kozuk van az oslakosok kulturajahoz. Igy pl. tobb egyetem kepviseltette magat, szocialis intezmenyek vagy eppen a kanadai hadsereg, akikhez sok oslakos is csatlakozik. Mindenhol lehetett informaciokat kerni, sot szerintem akar jelentkezni is...
A ruhaval pedig nekem is gondom volt, mert hol rajtam volt a kabat, hol a kezemben, gondolom igy lehettek ezzel masok is. :)

Valoban nagyon erdekes volt az egesz. Ha erdekel teged a kanadai oslakosok kulturaja, kivanom, hogy egyszer eljuss te is egy ilyen rendezvenyre. Irto sokat lehet tanulni es igazan nagy elmeny. :)

Martalóc írta...

Ahogy így mondod, tisztára olyan lehetett, mint egy állásbörze. :))
Majd egyszer elmegyek és megnézem. :)

Livia írta...

Igen, igazad van, egy reszenek volt egy olyan jellege. :) Mindent besuritettek egy helyre. ;)

Manka írta...

Én is végignéztem a képeket! Klassz kis esemény lehetett. És gratulálok a fényképezőgéphez! :)

(Nálunk a heti megbeszélést hívjuk pow-wownak a cégnél, az is tud ilyen eseménydús lenni, csak nem ennyire színes...)

Livia írta...

Nagy elmeny volt! :)
A gep is az, imadom, habar meg tanulgatni kell, hogy igazan szep kepeket csinalhassak. Majd szepen, lassan...