hétfő, május 26, 2008

Doors Open Toronto 2008

Ahogyan már korábban is, ezévben újra sikerült megnéznünk egy-két épületet a "Doors Open Toronto" program keretein belül. Múlt évben bővebben is írtam erről (itt olvasható), most röviden csak annyit, hogy minden évben egy hétvégére sok-sok olyan épület nyitja meg ingyenesen kapuit az érdeklődők előtt, amit egyébként az év többi részében nem, vagy csak korlátozottan lehet látogatni. A tavalyihoz képest 42 új épülettel, most 150 olyan helyet csodálhattunk meg, amelyek történelmi, kulturális, építészeti vagy társadalmi szempontból érdekesek, kiemelkedőek Torontóban.
A tavalyi bejegyzést egyébként már csak azért is érdemes meglátogatni annak, aki még nem tette, mert nyolc különböző épületben kis körsétát is tehetünk az internet segítségével.

A mostani épületek listáját itt nézegethetitek meg.
Múlt hét végén (május 24-25) Bill, Chris és én két belvárosi épületet választottunk, ami mindhármónkat érdekelt. (Nem is olyan könnyű közös nevezőre jutni egy kamaszfiúval, habár a végén mindig kiderül, hogy Chris legalább annyira élvezi a programokat, mint mi. :)


Az egyik általunk kiválaszott épület a Toronto-Dominion Centre volt. A TD épületegyüttese a modern építészet legkiválóbb épületeinek egyike. Hat különálló épületével a TD Centre Észak-Amerika egyik legnagyobb üzleti központja is. A bérelhető irodák alapterülete 400.000 négyzetméternyi, ahol több, mint 100 cég működik, 21.000 alkalmazottal. A hat közül az 55 emelet magas "Toronto-Dominion Bank Tower" készült el először, mégpedig Kanada 100. születésnapjára 1967-ben. Ennek voltunk mi az 54. emeletén. 1991-ig készült el a másik öt épület is. A tervező Ludwig Mies van der Rohe, aki olyan ismert épületeket tervezett, mint a detroit-i Lafayette Park, vagy a Barcelónában található Barcelona Pavilion. Mies van der Rohe szerette volna elkerülni azokat az épületek közti "szűk" tereket, melyek általában jellemzik egy nagyváros belvárosának képét, így a szokásosnál nagyobb teret tervezett, elhelyezve rajtuk a hat épületet. Az így kialakított tér és a kis parkok nem csak koncertek, különböző városi összejövetelek gyakori helyszíne lett, de a hétköznapokban a turisták és a környező épületekben dolgozók kedvelt pihenőhelye is. A tér alatt hatalmas földalatti bevásárlóközpont épült, mely Torontóban első a maga nemében, s mely fontos sarokköve a város egyedi, föld alatt épült szórakozó- és vásárlóhálózatának (PATH) is. Mies a TD Centre-nek letisztult és különleges formát adott, mely tiszta feketeségében elegáns, erőt sugárzó és időtlen. Egy forma, amit a torontóiak nagy örömmel fogadtak, s mely a várost, annak fényét csak tovább emeli.

A másik épület a CBC (Canadian Broadcasting Centre) épülete volt, ami a kanadai angol nyelvű rádió-tévé központi épülete. Chris ezt a kirándulást egyértelműen jobban várta, hiszen betekinteni olyan tévéműsorok kulisszái mögé, amit nap mint nap nézünk, izgalmas dolog. Mi végül is a The Hour nevű műsor készítésébe kukkantottunk be, ami az itteni egyik legkedveltebb interjús, beszélgetős műsor. (Akit érdekel interneten is belenézhet a műsorba az előző weboldalon.) Megnéztük a keverőszobát és magát a stúdiót, s persze sok mindent elmagyaráztak nekünk arról, hogyan áll össze a műsor. Több ismert személyiséggel találkozhattunk ezen a hétvégén (mi nem találkoztunk senkivel) és az előtérben egy élő sportműsor forgatását is végignézhették az érdeklődők.
Az épület belülről is nagyon tágas és barátságos volt, mindannyiónknak nagyon tetszett. Mi a legutolsó túravezetésre estünk csak be a TD Centre látogatása után, és talán ennek volt köszönhető, hogy kicsit kaotikusnak tűnt az idegenvezetés. A The Hour stúdiójnak megtekintése után le is szakadtunk a csoportunktól és egy ideig össze-vissza kószáltunk. Majd egy másik kisebb csoport láttán megörültünk, akik egy lift előtt álltak és arra gondoltunk, így még érdekesebb is a túra, hogy fogalmunk sincs, mit látunk legközelebb. A lifttel azonban visszavittek minket a bejárathoz, így igazából nem derült ki számunkra, hogy lemaradtunk-e valamiről és ha igen, miről. :)

Mindenesetre nagyon élveztük CBC épületében eltöltött időt. Ezután az utcán megkerestük a legközelebbi hotdogárust, vettünk hármat és a közeli parkban kellemesen megebédeltünk.
Sokan ezt a hétvégét őrületes rohanással töltik, hogy minél több épületet láthassanak, de nekünk ez a tempó teljesen megfelel. Igy remélhetőleg jövőre is írhatok majd arról, hová sikerült eljutnunk. :)


Nincsenek megjegyzések: