csütörtök, május 22, 2008

A Globális Béke Indexről

Érdekes módon lassan gyógyulok ki ebből a megfázásszerűségből, nem is értem miért. Pedig milyen rendesen iszom a mézes kamillateámat! Hangom azért már van, csak esténként megy el néha-néha, és reggelente nehezebben indul be, mint egyébként.
A hallgatagság jó alkalom volt viszont arra, hogy kevesebbet beszéljek (Bill biztosan vágyik erre néha :)), no és még többet olvassak. Erre a cikkre is pár nappal ezelőtt bukkantam és gondoltam, megosztom itt veletek.

A cikk a második éve létező "Globális Béke Indexről" (GBI) beszél. Kanadai vonatkozása a dolognak, hogy az ország ebben az évben kiesett az első tíz legbékésebbnek kikiáltott országok sorából és a 11. helyen végzett. Egy brit szakember, David Crichton szerint ez egyrészt Kanada Afganisztánban betöltött szerepének köszönhető. (A tavalyi évben Kanadát a nyolcadik helyre sorolták.) Másrészt Kanada emberélet vesztesége az afgán konfliktusban is nagy szerepet játszott a visszaesésben.

A cikk kapcsán utánaolvastam részletesebben ennek az indexnek. Mit is érdemes tudni a GBI-ról?
A GBI egy újdonsült kísérlet arra vonatkozólag, hogy mérhetővé tegyék a világ nemzeteinek és régióinak a békéhez való viszonyát. Egyszerűbben szólva: mennyire békés egy ország vagy egy régió a Földön? Az ötlet egy ausztráliai üzletembertől, Steve Killelea-tól származik, aki arra kereste a választ, hogy mi tesz békéssé egy országot. A kezdeményezést olyan személyek is támogatták, mint a Dalai Láma vagy Desmond Tutu. A kutatásokat és számításokat az "Economist Intelligence Unit" végezte.

Az index abszolút mérföldkőnek számít, hiszen első alkalommal állítottak fel rangsort a világ országairól a béke szempontjából és először próbálták meghatározni a béke, mint olyan befolyásoló tényezőit.
A 2008-as GBI során 140 országot vizsgáltak meg 24 mennyiségi és minőségi mutató alapján. A mutatók között szerepel pl.:

- belső és külső háborúk száma,
- becsült emberveszteség száma ezen háborúkban,
- a szomszédos országokkal való kapcsolat,
- politikai stabilitás,
- potenciális terrorcselekmények,
- gyilkosságok száma,
- erőszakos bűncselekmények szintje,
- bebörtönzött emberek száma,
- a katonai kiadások a GDP százalékában megadva...
Az összes mutató (angolul) itt olvasható. (Ugyanezen az oldalon, kicsit lejjebb a 140 ország rangsorolása is megtalálható.)

Az index a legbékésebb országoknak a skandináv országokat találta, így Izland áll az első helyen, Dánia a másodikon és Norvégia a harmadikon. Kanada egy ponttal előzi meg Svájcot és kettővel Svédországot. Nagy-Brittania a 49., USA a 97. helyen áll a sorban. Magyarország egyébként a 18., ami azt gondolom igen figyelemre méltó. A 140 országból álló listát pedig Izrael, Afganisztán, Szudán, Szomália és Irak zárja.

Ami az eredmények alapján elmondható, hogy úgy tűnik, a kicsi, stabil, demokratikus országok a legbékésebbek, hiszen az első 20-ból 16, nyugat- vagy közép-európai ország ide sorolható. Legtöbbjük tagja az Európai Uniónak. A szigetországok általában a jobbak közé tartoznak. Nyugat-Európa határozottan a legbékésebb régió, hiszen az első 20-ban döntő többségben szerepel. Angliát és Franciaországot nagyrészt a viszonylag magasfokú fegyverkezés és a kifinomult fegyverüzlet nyomta lejjebb a ranglistán.

Más régiókban vegyesebb képet látunk. Közép- és Kelet-Európa országai közül, melyek nem régen Uniós tagok, Szlovénia áll az élen 16. helyével, majd őket követi a Cseh Köztársaság a 17.-en. A régióból Oroszország a 131. helyen található, köszönhetően a magas számú gyilkosságoknak, vagy a bebörtönzött személyek számának, de fontos szerepet játszott a rangsorolásban a magas fokú bizalmatlanság a lakosság körében vagy az emberi jogok tiszteletben tartása is.

Ezeken túl még elmondható, hogy a béke olyan más mutatókkal van szoros kapcsolatban, mint a bevétel, az iskolázottság vagy a regionális beintegrálódás szintje(!). A legbékésebb országokban gyakran magas a kormányzás átláthatóságának szintje és alacsony a korrupció.

A következő képen az országok megoszlását láthatjátok az index szerint. A kék színnel jelölt országokban legmagasabb a békesség szinte, a pirosban a legalacsonyabb. (A fehérrel jelzett országok kimaradtak a vizsgálatból.)

Nincsenek megjegyzések: