csütörtök, április 03, 2008

"Kisebbségi" helyzetjelentés

Kanadában a "külsőségek alapján megkülönböztethető kisebbségek száma" (visible minorities) nemrég átlépte a bűvös öt milliós küszöböt, az ország történelmében először.
Számuk az utóbbi években igen gyorsan nőtt, 2001 és 2006 között 26.2%-kal, ami ötszöröse az 5.4%-os országos átlagnak. A növekedés elsősorban a nem-európai országokból érkező bevándorlóknak köszönető, akik közül - Kanada történelmében szintén először - a dél-ázsiaiak jelentik a legnagyobb csoportot, lekörözve a kínaiakat is. A 2006-os vizsgálat alapján az országban közel 1,3 millió ember nevezte magát dél-ázsiainak, ahová többet között Indiát, Pakisztánt, Sri Lankát, Bangladest és Nepált soroljuk.

Kanada "visible minorities" lakosságának száma folyamatosan növekszik az utóbbi 25 évben. Ha a jelenlegi bevándorlási arányok nem változnak, 2017-re az ország egyötöde tartozhat majd ebbe a csoportba. Ezek a számok ma már csak azoknak jelenthenek meglepetést, akik vidéken vagy valamelyik kanadai kisvárosban élnek. Hiszen a "visible minorities" 96%-a olyan nagyvárosokban él, mint Torontó, Vancouver vagy Montreál. Quebec esetében a bevándorlók legnagyobb számban feketés és arabok, akik francia nyelvű országokból érkeznek. Ezzel szemben Ontarióba elsősorban kínaiak vagy észak-indiaiak jönnek, s a helyzet hasonló Vancouverben is.

Mit is takar pontosan ez a mindkét nyelven nehezen megfogható fogalom? A kanadai meghatározás szerint az a személy tartozik a "visible minority" csoportba, aki nem kanadai őslakos (azaz indián), nem kaukázusi és bőrszínét tekintve nem fehér. Ez a csoport magában foglalja a kínaiakat, dél-ázsiaiakat, a feketéket, arabokat, filippinókat, délkelet-ázsiaiakat, a latin-amerikaiakat, a japánokat, koreaiakat és olyan más csoportokat is, mint a csendes-óceáni szigetek lakói.

Akiket a számok még nem untatnak (kijutott belőlük az utóbbi bejegyzéseimben elég :), íme még néhány érdekes adat a felmérésből:
- 33.1 %-kal növekedett a vegyes házasságok/együttélések száma. Ezen belül is nagyobb a valószínűsége, hogy valaki egy japánnal éljen házasságban, vagy latin-amerikaival, esetleg feketével, míg a dél-ázsiaiak vagy a kínaiak ritkán keresnek párt saját etnikai csoportjukon kívül.
- A "külsőségek alapján megkülönböztethető kisebbségek" életkorának középértéke 33 év, míg az országos érték 39.
- A nagyvárosok tervezése vagy a tömegközlekedés szempontjából lehet érdekes adat, hogy egyre több ember dolgozik a városok külterületein, mint eddig valaha.
- Viktóriában (British Columbia) mennek a legtöbben gyalog munkába, egészen pontosan a lakosság 10.4%-a. Az egész országot nézve a lakosság 20%-a jár biciklivel dolgozni.
- A külsőségek alapján megkülönböztethető kisebbségek 30.2%-a született már Kanadában.
- Az ország fekete lakosságának 52%-a a Karib-szigetekről származik.
- Kanada "visible minorities" lakosainak 54.2%-a Ontarióban él. - 63.2 % azon japánok száma, akik már Kanadában születtek.
- Míg 1901-ben 25 különböző származást jelöltek meg Kanada lakói, ennek száma ma 223.

1 megjegyzés:

Globetrotter írta...

Nagyon jo poszt volt ez is es tetszik az ujonnan feltett `front picture`. Ja es megneztem a Niagara fotokat is - fura igy telen, de az utcak nagyon hangulatosak. Jo lenne ujra ellatogatni...puszi nektek es adj hirt, ha hozzatok is elert a tavasz!