szombat, október 13, 2007

A Magyar Ház körül történtek

Mivel egyre többen kérdeztétek, mi történt pontosan a Magyar Házban a hét elején, így gondoltam az a legjobb, ha itt informálok mindenkit egyszerre.

Szóval hétfő hajnalban egy 18 éves fiút szállítottak kórházba súlyos fejlövéssel a Házból. A helyszínen éppen egy reggae-hip-hop táncverseny folyt kb. 800 résztvevővel, ami nem magyar, hanem egy helyi etnikai közösség rendezvénye volt. Azaz a magyarok semmilyen formában nem érintettek a dologban. Ez ugyanis egy-két médiából nem volt teljesen egyértelmű (nem kis zűrzavart okozva ezáltal).
A rendőrök egész héten vizsgálódtak, zárva is volt a Ház, be sem lehetett menni. A vizsgálatok eredményeként kiderült, hogy valaki a levegőbe lőtt hármat, és a harmadik golyó sebesítette meg egy srácot véletlenül. A fiú sajnos nem élte túl a sérülését, pár nap múlva meghalt. :((
Mivel a torontói Magyar Ház egy hatalmas épület, így természetszerűen hosszú évek óta adják ki a termeket különféle rendezvények számára. (Feketék sem most fordultak meg először a Házban, és évek óta semmilyen konfliktus nem történt.) Ez volt az első eset, hogy valamilyen bűncselekmény történjen a Ház falain belül, ami persze ettől még ugyanolyan szomorú és tragikus. A média ferdítései - no és az állandó szóbeszédek, találgatások - azonban nem tettek túl jót sem a Magyar Háznak, sem az itteni közösségnek. Remélem, hogy ez a fejvesztett állapot is véget ér hamarosan és a vezetőség maradéktalanul folytatja eddigi munkáját! (Bízom benne, hogy a mára tervezett Bácska Bánáti Bál sem marad el!)
Torontó egyébként egy biztonságos városnak mondható, főleg ha mint egy nyugati nagyvárost nézzük. A városnak kb. 5.5 millió lakosa és - talán, ami fontosabb - mintegy 70(!) nációja van, ami nem kis változatosságot jelent. Mindezt alapul véve, szerintem éppen az egyik legnagyszerűbb dolog Torontóban az, ahogyan ez a sokféle nép együtt, s nem csak egymás mellett él.
A tavalyi statisztikák pl. azt mutatják, hogy 2006-ban 24 ember halt meg a városban lövöldözés által. Hogy ez sok vagy kevés? Nehéz egyértelmű választ adni. Az azonban biztos, hogy a város komoly lépéseket próbál tenni az utcai fegyverhasználat ellen, visszaszorítani a bűncselekmények számát, amennyire csak lehet.

Nincsenek megjegyzések: