péntek, augusztus 17, 2007

Mentsük meg a férfiakat!

Statisztikákat böngészgettem mostanában, többek között a várható élettartamokról különböző országokban. Természetesen a számokat önmagukban nincs túl sok értelme összehasonlítani Kanada és Magyarország vonatkozásában, így csak pár adatot említenék itt meg:
Magyarországon, 2004-ben a férfiak várható élettartama 68.7 év, Kanadában 77.8 év. Ugyanez a nőknél Mo-on 77.1 év, Kanadában 82.6.
(Akit a magyarországi adatok részletesebben érdekelnek, egy nagyon jó, 2006-os ppt. prezentációt találnak itt a KSH egyik munkatársától.)

Szóval mindennek apropóján bukkantam egy érdekes és viszonylag új honlapra, Mentsük meg a férfiakat címen (kattints a címre). Igaz, a téma újra off-topicnak számít, mégis gondoltam megosztom az olvasottakat.
Maga a honlap is tkp. az egyre romló tendendiákat mutató statisztikák nyomán készült, egészen konkrétan egy 2004-es Nemzetközi Magatartástudományi Konferencia eredményeit olvasván.

A konferencia célja a közép-kelet-európai régióban az utóbbi évtizedekben tapasztalt halálozási és egészségi krízis okainak vizsgálata és kiútkeresése volt. A konferencián azt vizsgálták, mi lehet az oka, hogy míg a térségben az 1960-as években viszonylag jók voltak az egészségi mutatók, addig ma a középkorú férfiak halálozása magasabb, mint az 1930-as években volt. Annak valószínűsége, hogy egy férfi túléli a 65. életévét Magyarországon ma csupán 59%. Ez az arány Ausztriában 80%. A középkorú nők idő előtti halálozása is háromszor magasabb, mint az európai átlag.

A szakemberek szerint a régióban tapasztalható egészségi krízis hátterében a krónikus stressz és az azzal való megbirkózási készségek elégtelensége áll. Míg az objektív mutatók (gének, életkor, nem) hatásait igen nehéz befolyásolni, addig a stresszel való megbirkózás készsége azonban erősíthető!! Ennek bizonyítottan hatékony módszereit tárgyalták a szakemberek.

A konferencia egyik fontos gyakorlati eredménye volt, hogy megalakult a Közép-Kelet-Európai Magatartásorvoslási Hálózat. A Hálózat célja a magatartásorvoslási oktatás és kutatás elősegítése, a gyakorlati egészségfejlesztési módszerek bevezetése és erősítése a régió országaiban.
Korábban pl. Finnország nézett szembe hasonló egészségügyi krízissel, aminek leküzdésére alakították meg a "Mentsük meg a férfiakat" mozgalmat. A mozgalom sikeresnek bizonyult, így ennek mintájára a "mi" hálózatunk is támaszkodni kíván a civil kezdeményezésekre, a tömegtájékoztatás és az egészségfejlesztés ügyéért tenni kívánó személyek és csoportok minél szélesebb körére.
Nos, mindennek nyomán indult el pár hónapja a magyarországi "Mentsük meg a férfiakat" mozgalom. A honlapon sok érdekes információ, tények és tévhitek, kutatás olvasható és persze megoldási javaslatok is. Igy például - ami a kutatásokból is kiderült - a stabil házasság háromszoros védelmet jelent a férfiak számára. Azok a férfiak, akik úgy érzik, hogy valóban számíthatnak/támaszkodhatnak feleségükre, ötször kisebb az esélyük, hogy 40-69 év közötti életszakaszban halálozzanak el. Persze a férfiak és nők egészsége nem választható el egymástól, a nők számára a "proaktív hozzáállás és a viszonylag hosszabb életévek minőségének jelentős javulása lehet a cél".

A rendszeres mozgás is egy nagyon fontos tényező, amire valóban érdemes komolyabban odafigyelni. Mo-on a felnőtt lakosság napi átlagban alig tölt többet tíz percnél szabadidős testmozgással és tíz felnőttből hat sem hét közben, sem hétvégén nem mozog egyáltalán. Tény, hogy ez pl. egy olyan tényező, amiben érdemes példát vennünk Kanadáról és amiben tudnánk is. Itt a nap minden szakában láthatunk sportoló embereket a városban, és messze nem csak fiatalokat, hanem időseket is. Akiknek a futás már nem megy, azok sétálnak, bicikliznek vagy jógáznak, de szerintem a legtöbb idős errefelé úszik. Ez a mozgásfajta terheli meg legkevésbé a szervezetüket, mégis nagyon hasznos és kellemes. Sokaknak persze otthon is vannak gépeik, amiket használhatnak, mégha csak egy 10-15 percre is, így pl. szobabicikli, futópad - etéren tudom, újra nem összehasonlítható a két ország. De egy kis rendszeres séta vagy úszás nagyon sokat javíthatna az idősek nemcsak testi-, de lelki/mindennapi állapotán is.

Arról már nem is beszélve, hogy nyugdíjasként sem esnek ki a közösségi életből, nagyon fontos számukra, hogy továbbra is összejárjanak a barátokkal, ismerősökkel. Vannak, akik rendszeres kártyapartikat szerveznek felváltva, ki-ki otthonában; vannak, akik eljárnak horgászni, sétálgatni; de gyakran csak összejönnek, beszélgetnek. A lényeg, hogy a kapcsolatok megmaradjanak, hiszen a barátok óriási lelki támaszt jelentenek időskorban is.

Az idősek életében itt pl. az önkéntes munka sem ritka. Éppen a minap jártam az egyik kórházban felülvizsgálaton, ahol a regisztrációnál egy 75 körüli, önkéntes férfi fogadott és irányított tovább. Az erre vonatkozó nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az önkéntesség sokkal szélesebb korosztályokat és társadalmi rétegeket érinthet, mint azt gondolnánk.
(Aki ismer, tudja, hogy otthon évekig dolgoztam munka mellett egy telefonos lelkisegélyszolgálatnál, leginkább éjszakánként vagy hétvégeken, hiszen akkor volt erre időm. A napközbeni műszakokat leginkább nyugdíjas férfiak és nők tudták vállalni - nem egy esetben 70 év felettiek, akik a telefon mellett várták a segítséget kérők hívásait. Ez a munka persze fizikailag nem megerőltető, szellemileg, lelkileg viszont annál inkább "ott kell lenni". Láttam, hogy idős barátaimnak mennyire fontos ez a munka, milyen sokat jelent nekik az, hogy valahol számítanak rájuk.)

Sok olyan területe van hát az életnek, amiben idősként is megtalálhatjuk a helyünket, amitől fontosnak, hasznosnak, boldogabbnak érezhetjük magunkat és ami egész biztosan meghosszabbítja életünket is. Elkezdeni pedig sosincs késő, csak meg kell találni a számunkra legmegfelelőbb elfoglaltságot! :-)
A honlapon egyébként 11 témakör köré gyűjtik össze folyamatosan a különböző megoldásokat, technikákat, úgy mint:

Életvezetés, Stresszkezelési technikák, Depressziókezelés- és megelőzés, Táplálkozás, Mozgás, Önismeret, Betegségmegelőzés, Krízisek feldolgozása, Munkahely, Párkapcsolat/szexualitás, Gyereknevelés


Az általános jótanácsokat pedig a következőképpen foglalják össze:

Beszélj kevesebbet - figyelj többet!
Mondj kevesebbet - tegyél többet!
Aggodalmaskodj kevesebbet - munkálkodj többet!
Száguldozz kevesebbet - sétálj többet!
Egyél kevesebbet - rágjál többet!
Kezdj bele kevesebb dologba - fejezz be többet!
Javítgass kevesebbszer - tedd a dolgod hibátlanul többször!
Hibáztass kevesebbszer - bocsáss meg többször!
Öklelj kevesebbszer - ölelj többször!
Versengj kevesebbszer - segíts többször!
Végy el kevesebbet - adjál többet!
Legyen kevesebbed - legyél több te magad!
Bosszankodj kevesebbet - nevess többet!U.I.: Érdekes lenne megtudni, hogy a világ különböző pontjain élő barátaim, blogbarátaim hogyan látják az adott ország időseinek önmagukhoz, egészségükhöz, másokhoz való hozzáállását. De szívesen olvasnék otthoni és külföldi tapasztalatokról ismeretlen olvasóimtól is. ;-)

4 megjegyzés:

Globetrotter írta...

Nagyon szepen es reszletesen osszefoglaltad a temat!

Itt Del-Koreaban is mindenki mozog, es sokkal egeszsegesebben etkeznek. Szinte nincs olyan eteluk, amiben ne lenne egy csomo zoldseg es tapanyag. Valamint sok ginsenget es kimchit esznek. Az utobbi az itteni savanyusag neve es rengeteg C vitamint tartalmaz, csak epp a legtobb eleg csipos...
Fokent gyogy- es zoldteat is isznak.
Emellett az idosebbek leginkabb a turazasnak hodolnak, vagy a tehetosebbek a golfozasnak. Korea 70% hegyes videk, igy tulajdonkeppen mindenhonnan is indul az ember, fel tud menni a kozeli hegyekre. Raadasul, amit meg mashol nem lattam, hogy itt nagyon sok helyen a parkokban kondigepeket allitanak fel, amit fokent az idosek hasznalnak. Ingyenes es stabil :) Nagyon helyesek, majd egyszer teszek be roluk kepet.

Lívia írta...

Koszonom a valaszod, valahogy igy kepzeltem arrafele. Latod, en az etkezesrol nem is irtam, pedig milyen fontos resze az egeszseges eletmodnak. Erdekes, hogy ott az idosek sokat turaznak. Pedig mivel igen dimbes-dombos arrafele, nem lehet egyszeru a terep, vagy rosszul gondolom? A parkos kondigepekre nagyon kivancsi vagyok, ha tudsz, mutass nekunk rola kepeket! :-)
A kimchirol Toled ill, Manocskatol hallottam eloszor, nem igen tudtam eleinte, hogy mi az... De nagyon ugy tunik, hogy ott szerves resze az etkezesnek.

Boróka írta...

próba

Lívia írta...

A proba sikeres volt, csak igy tovabb Anyuka! ;-)