kedd, november 13, 2012

További gondolatok a növényi alapú táplálkozásról


Nemrég írtam a növényi alapú (vegán) táplálkozás pozitív egészségügyi hatásairól. Annyi, de annyi minden van a fejemben a témával kapcsolatban, amit szeretnék megosztani, de egyszerűen nincs rá elég időm jelenleg. (Patricknek például két foga jön most egyszerre, amitől vannak nehézkes napjaink mostanában...)

Mégis, nem szeretném a témát "lezáratlanul" hagyni, hiszen fontos számomra és azt gondolom, hogy komoly eredményeket érhetünk el vele szinte minden elképzelhető szinten. Igy arra gondoltam, hogy most írok még egy kicsit azokról a mögöttes gondolatokról, amikkel mindannyiunknak érdemes lehet egy kis időt tölteni. Majd a következő bejegyzésben praktikus tanácsokat szeretnék megosztani azokkal, akik kacérkodnak a témával és szeretnének elindulni a növényi alapú étkezés útján. Csak a közvetlen környezetemben van néhány ismerősöm, barátom, akik érdeklődnek a téma iránt. ;)
  • Az egyik dolog, ami engem nagyon megdöbbentett, hogy az energiatermelés után az állattenyésztés a második legnagyobb közreműködője a légkört megváltoztató energiakibocsátásnak! Szerintem ez megdöbbentő.
  • Emellett az üvegházhatású gázok közel 20%-ának kibocsátásáért/termeléséért is az állattenyésztés a felelős. Ami több, mint az összes tömegközlekedés (autók, repülők stb) hatása egybevéve!! Gondoljatok csak bele! 
  • Plusz ha ez még nem volt elég, akkor az állattenyésztés az egyik legnagyobb oka a föld eróziójának, a levegő és vízszennyezésnek, illetve az állat- és növényvilág fokozatos eltűnésének. :(
  • Ijesztő adat az is, hogy az USA-ban pl. az antibiotikumok felét nem az embereknek, hanem az állatoknak adják, hiszen azok olyan rettentő körülmények között és betegen élnek, hogy másképp nem tudnák őket életben tartani.

Az igazság az, hogy a hús-, tejtermékek és finomított szénhidrátok iránti igényünk az utóbbi évtizedekben olyan őrületes ütemben megnőtt, ami korábban abszolút nem volt jellemző, sőt nem is létezett! Ennek következtében természetesen jóóóval több kalóriát viszünk be, mint amennyire szükségünk van. Ezek a kalóriák pedig olyan ételekben vannak, amik okozzák és nem megelőzik a betegségeket. (Csak egy példa: a világon egymilliárd üveg kólát fogyasztunk naponta. hmmm... Ez elég betegesnek hangzik, nem?)

Nem is olyan régen, sőt, tulajdonképpen még ma is azt reklámozzák a médián keresztül, hogy ha minél több tejet iszunk és minél több húst eszünk, annál egészségesebbek leszünk. Ezzel eljutottunk ma oda, hogy a hús- és gyorsételek túltermelése és túlfogyasztása akkora méreteket ölt, hogy szinte nem tudunk már leállni. Gondolok itt elsősorban arra a hatalmas iparágra, ami ebből nőtte ki magát. Ha hiszitek, ha nem - számomra először hihetetlen volt az arány -, a Föld összes mezőgazdasági területének 70%-át kizárólagosan arra használjuk, hogy azt a rengeteg állatot etessük, amit később mi magunk eszünk meg. Plusz még egy elképesztő adat: a Föld összes területének 30 %-át használjuk valamilyen módon állattenyésztésre, ami becslések szerint a következő 40 évben meg fog duplázódni. Mindeközben pedig kb. 40.000 ember hal éhen nap mint nap a világon... :(

 Human footprints on Earth


A fentieket végiggondolva nem csoda, hogy a levágásra szánt állatokkal való bánásmód nem olyan dolog, amire mi, emberek büszkék lehetünk. Az USA-ban pl. 10 billió állatot(!!) ölnek meg évente!! Hogyan is lehetne megfelelően bánni ezekkel az állatokkal, amikor ekkora mennyiségben iparosítottuk a szaporodásukat és leölésüket?
Csak egy példa arra, mit is eszünk, ha gyorsétteremben eszünk. Mindenki azt gondolja, hogy a húsok közül a csirke a legegészségesebb. Pedig talán az összes állat közül ők kapják a legtöbb antibiotikumot, hiszen ők "élnek" az egyik legkegyetlenebb körülmények között. Életükben kukoricával etetik őket, majd később húsukat további kukoricával vegyítik, hogy növeljék a tömegét, majd a végén kisütik őket kukoricaolajban. Elég messze áll ez az igazi, egészséges csirkehústól. De sajnos a többi állatra is ez jellemző. Szójával, kukoricával stb. etetik őket, amiket a gyomruk nehezen tud, vagy nem tud megemészteni (hiszen nem ez a normális számukra), így emiatt szintén gyógyszerekkel kezelik őket...

Lehetne még mindezt fokozni, még több példát bemutatni, sokkoló képeket feltenni stb... Azt gondolom, hogy ma már mindenkinek megvan a lehetősége olyan mélységben utánajárni egy-egy témának, amennyire szeretne. Mindenesetre ha valakit mélyebben érdekel a téma, akkor figyelmébe ajánlok pár filmet: 1. Forks Over Knives (2011); 2. Food Inc. (2008) Megnézhető ingyenesen ITT; 3. Earthlings (2005) Talán ez a legkeményebb az összes közül!! Itt megnézhető és a piros CC-re kattintva magyar felirat is letölthető hozzá.


Higgyétek el, a szakemberek, orvosok ma már mindenhol egyetértenek abban, hogy semmilyen igazi indokunk, megalapozott érvünk nincs arra, miért együnk annyi húst és tejterméket, amennyit manapság fogyasztunk. Én senkit nem akarok "megtéríteni", de azt gondolom, hogy ha csak pár ember elgondolkodik a fent leírtakon és akár csak azt határozza el, hogy kevesebb húst és több zöldséget fog enni, már több értelme volt ennek a bejegyzésnek, s talán az egész a blognak, mint korábban reméltem volna. :) 
Orvosok, kutatók szerint, egy felnőtt szervezetnek kb. 25 dkg húsra van "szüksége" hetente. Ehhez képest mi naponta eszünk ennyit. Vera barátnőm oldalán találtam ezt a videót, miszerint az EU és a United Nations szerint is szükség van egy globális szintű váltásra a vegán életmód felé annak érdekében, hogy az éhínséggel, szegénységgel és a klímaváltozással felvegyük a harcot. Érdemes végighallgatni a riportot, ami több nyelven is feliratozva van.Ha azt nézzük, hogy a Föld erőforrásai "csak" 2 billió embert tudnak eltartani - akik húst és tejtermékeket fogyasztanak -, miközben ma több, mint 7 billióan vagyunk, egyértelműnek tűnik, hogy valamilyen változás abszolút elkerülhetetlen. 
Miért ne legyen olyan ez a változás, amit mi magunk is megtehetünk (és nem valami, amit ránk erőszakolnak), ami nemcsak hogy fájdalommentes, de egészséges és abszolút pozitív önmagunk, mások, az állatok és a Föld számára is? Annyit kell ehhez tennünk, hogy képesek legyünk változtatni egy megszokott, berögzött szemléleten, és hogy nyitottá tegyük magunkat valami "újnak", ami valójában sokkal közelebb áll a számunkra normálishoz, természeteshez, mint azt gondolnánk. :)) 
Nem is olyan nehéz... elsősorban a fejünkben dől el minden. :)

A végére pedig itt egy nagyon pozitív és inspiráló videó a vegán életmódról. :)
Legközelebb már a hasznos tanácsokkal és tippekkel jövök. ;) Üdv mindenkinek!


A Life Connected: VEGAN from NonviolenceUnited.org on Vimeo.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Lívi! A Food Inc. c. filmet mi is láttuk már és nagyon ledöbbentett. Tudod engem nem is az zavar, hogy "túl sok húst fogyasztunk" - mivel szerintem (a mi esetünkben) ez nincs így. A legszívesebben pedig amúgy is háztáji csirkéket nevelnénk amik amúgy sem lennének antibiotikummal kezelve. Mindenesetre ez a sok adat valóban félelmetes.. De sajnos soha nem tudnék átállni csak növényi táplálkozásra. :( És úgy gondolom, hogy hiába fogyasztunk kevesebb húst, sajnos nem tudom az a mai világban mire vezet. Mondom ezt úgy, hogy itt dolgozom egy 5 csillagos hotelben, és látom nap mint nap, hogy a felső réteg milyen ételeket eszik, mi van nekik felkínálva és mennyi mindent kidobunk utánuk. Mert kell, hogy legyen nekik elég crosissant, kifli, kenyér, és ne tudd meg, hogy ezekből naponta mennyi kerül a kukába. Mert addig van kint előttük ameddig még ehető, ha már kezd száradni, lehozzák nekünk a büfébe, de persze akkor már képtelenek vagyunk megenni mindent.. Szóval megy a kukába. Mikor ezt először láttam, akkor kezdtem belegondolni, hogy máshol, más puccosabb szállodában is ez megy, gondolom nem csak itt Európában. És ez nagyon szomorú, de tudod nem hiszem, hogy a mi zöldség-fogyasztásunk ezeken segítene, az a felső réteg akkor is megmarad, aki elé ki van rakva a kaja és aztán nem eszi meg és a kukában landol...

A másik két filmet is mindenképpen megnézzük! És várom a folytatást :)

Ildikó írta...

Szia Lívia!
Köszönöm az érdekes bejegyzést. :) Jó minél több irányból olvasni egy-egy témáról.
Én azt gondolom (és hiszem is), hogy ha mi magunk, a mi "kis" világunkban változtatunk az életünkön, a táplálkozásunkon, akkor az változtat a Földön is. Mindenkinek a maga háza táján kell elkezdeni a változást, és az majd terjed tovább családról-családra, barátról-barátra. Azt várni, hogy más változzon, szerintem teljességgel felesleges. Én sosem ettem sok húst, hetente, kéthetente ha 1* ettem, de mégis jól esik, jó érzés, hogy figyelek erre a témára is. Mint ahogy az, hogy nem veszem meg az állatokon tesztelt termékeket (persze van kivétel, amit még nem tudom, mivel pótoljak), azzal is segítek. És egymagam nyilván alig használok néhány kozmetikumot évente. De sok kicsi sokra megy.

Várom a további bejegyzésedet, nagyon jó olvasni téged.

Szép napot Patrickkal! :)
Ildikó

Livia írta...

Én is abban hiszek, hogy az alulról jövő kezdeményezések nagyon messzire mehetnek. Sok mindennek egyéni szinten kell elindulnia... plusz sok kicsi sokra megy. :) Mi sem bizonyítja ezt jobban az a folyamat, aminek mi is részesei vagyunk. Ha egyre többen nem veszünk meg valamit, akkor azzal befolyásolni tudjuk a kínálatot, azaz az egész piacot.

Ne azt nézzük, hogy cselekszenek azok, akikkel nem értünk egyet. Hanem azokat nézzük, akiket követni szeretnénk, akik inspirálnak minket. :) Mindig lesznek másképp gondolkodók és ezzel nincs is semmi baj... De a negatív példa ne vegye el a mi motivációnkat a jóra! :) Az igazán szomorú lenne...

orsi írta...

Nagyon hasznos volt ez a cikk, sok igazság van benne...próbálunk egészségesen étkezni, de sokszor nem is tudjuk mi az egészséges... én még mindig annak a híve vagyok, hogy fogyasszunk minél több zöldség, tejtermék... a tejterméken pedig gyűjtsük a logókat ám http://fon.gs/logofogo