szombat, július 23, 2011

Majdnem rekord


Ezen a héten valami elképesztő meleg volt/van errefelé, csütörtökön pedig majdnem rekordot is döntöttünk: nagy esély volt rá, hogy Torontó történelmének valaha legmelegebb napját éljük meg. A végén nem lett rekord, pedig a párával együtt 51 fokot mértek napközben!! Az alaphőmérséklet 37.1 celsius volt, ami pár fokkal maradt alatta az 1936-os rekord hőségnek (40.6). Akkor két héten keresztül volt rendkvüli meleg majd' egész Észak-Amerikában. Szabályosan megsült gyümölcsök lógtak a fákról és 1.180 ember halt meg a kegyetlen melegben Kanadaszerte (az USA-ban több, mint 5000 ember). 

Csütörtökön sajnos nem tudtam az irodában ülni egész nap, hanem jönnöm-mennem kellett, és az az érzés, amit dél körül éreztem, szinte leírhatatlan. Amikor nem mozgott a levegő, akkor is az volt az érzésem, hogy forró levegőt fújnak rám és pár perc séta után úgy kimerültem, mintha órák óta gyalogolnék... Alapvetően is sok vizet iszom, de aznap annyit ittam, hogy fogalmam sincs, hogy hogy nem kellett valami bokrot keresnem minden sarkon... ;))

1955 óta mindenesetre ez volt a legmelegebb július 21-e, sőt a valaha legmelegebb júliusi nap a városban. Minden nyári tábor benti foglalkozást tartott a gyerekeknek, senkit nem vittek ki, hiszen túl sokat kint tartózkodni aznap különösen veszélyes volt. A woodbine-i lóversenypálya fennállása óta először mondta le az aznapi versenyt és a lovakat is szigorúan fedett helyen kellett tartaniuk. A UV index olyannyira magas volt, hogy percek alatt le lehetett égni.Hogyan nézett ki mindez a számok tükrében?

  • Ontario tartomány energiafelhasználása délután 3 órakor 25.298 megawatt volt.
  • A maximum energiakapacitás Ontarióban 26.111 megawatt.
  • A legalacsonyabb csütörtöki hőmérsékletet reggel 6 órakor mérték: 26.6 celsius. (Ez egyébként rekord lett a város történelmében.)
  • A normál minimum július 21-én: 17 fok.
  • A nagy meleg miatt jónéhány uszoda majdnem éjfélig tartott nyitva.
  • Hiába nem csütörtök lett a legmelegebb nap Torontóban a 37.1 fokkal (páratartalommal 51), még így is leköröztünk aznap olyan városokat, mint Kingston, Jamaika - 29 fok, Santo Domingo - 30 fok vagy Lahore - 32 fok.


Hogyan hat a rendkívüli meleg az ember szervezetére?

Amint nyomasztó meleg éri a testünket, az azonnal életveszélyt érzékel és rögtön hűteni próbálja magát. A szivünk gyorsabban ver, hogy felgyorsítsa a bőrfelületünk vérellátását, elkerülvén a kritikus belső szervek túlhevülését. Mirigyeinken keresztül izzadás formájában igyekszik a test hőt párologtatni a további hűtés érdekében. Ha azonban mindezek mellett tovább emelkedik a testhőmersékletünk, drasztikus folyamatok indulhatnak el, ami bizonyos szervek károsodásához és halálhoz is vezethet. A statisztikák is azt mutatják, hogy az USA-ban több ember hal meg a perzselő hőségtől, mint hurrikán, villámlás, tornádó, árvíz és földrengés következtében együttesen. (!)A hatvan év felettiek vannak kitéve leginkább a hőség okozta problémáknak. Ha valaki azonban nem fitt, túlsúlyos, vagy szívbetegségben, cukorbetegségben szenved esetleg keringési problémákkal küzd, számukra jóval magasabb a hőség okozta rizikó, mert ezek a betegségek befolyásolják a szervezet hőmérsékletszabályozó képességét. Így pl. végzetes szívinfarktus esélye a túlsúlyosok között 3.5-ször akkora, mint az átlag testsúllyal rendelkezőknél.

Szakemberek szerint a testhőmérséklet egy-egy fokos emelkedésénél, egy átlagember szive 30-val ver többet percenként. Így a meleg különösen megterhelő a szív- és érrendszerünknek mindenféle mozgás nélkül is.
Az idősek mellett a 2 éven aluliakra is különösen oda kell figyelni, hiszen az ő szerveztük még nem teljesen kifejlett a hőmérséklet szabályozására. Ha testünk hőmérsékelete 39.4 fok fölé emelkedik, sejtjeink károsodhatnak és bizonyos szerveink működése leállhat.Az ilyen embertelen melegben tehát a legjobb légkondicionált/hűtött helyiségben tartózkodni. Ha muszáj kimenni, akkor igyekezzünk a legkevesebbet mozogni, azaz kertészkedni, futni stb. legjobb a korai vagy a késői órákban. Igyunk rengeteg folyadékot és ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk.
A testünk egyébként idővel(!) képes alkalmazkodni a kinti adottságokhoz. Ne felejtsük el, hogy az ember alapvetően trópusi élőlény, fantasztikus alkalmazkodási képességgel. 

Mindenesetre mindenki nagyon vigyázzon magára, társaira és a háziállatokra, aki ilyen és hasonlóan meleg helyen tartózkodik. A nyár nagyszerű dolog, de minden csak mértékkel jó igazán. :) További szép hétvégét mindenkinek!


(A fenti képek mind július 21-én készültek a városban.)

4 megjegyzés:

Sticci írta...

Nem semmi meleg volt nálatok! Én, aki inkább tél párti vagyok, elég nehezen bírom ezeket a melegeket. :) Két héttel ezelőtt, mikor itt is tombolt a nyár, szenvedtem is nagyon.. Szerencsére a hőségriadóra való tekintettel előbb elengedtek minket a munkahelyről. :) Ebben a melegben még a feladatunkra is alig tudtunk koncentrálni.

Livia írta...

Hát nagyon megértelek. Én is alapvetően tél párti vagyok, és a nyarakban leginkább a kellemes estéket szeretem. Az itteni kegyetlen párás idő amúgy sem jön be nekem, mert ha igazán meleg van, akkor mozdulatlanul is izzad az ember, mint egy ló... :)

Alig várom a kis lehülést, no és a gyönyörű őszt!! :)

Sticci írta...

Igen, az őszt már én is várom a gyönyörű színekkel, és a kellemesen hűvös idővel! :)

Globetrotter írta...

Pont akkor voltunk mi is a Kelet-parton, amikor erkezett a heatwave, es a nap 24 oraja tele volt a felhivasokkal. Emlekszem, egyik este mentunk a Pier17-re egy esti hajos varosnezesre, amikor egy georgai parral beszelgettunk, akik mondtak, hogy az 'itteni' new york-i ido, a georgaihoz kepest maga Alaszka :D Hat vegulis minden viszonyitas kerdese :) Az extrem paras forrosagot en sem birom jol. Barmennyire is szeretem a tenger kozelseget, a vele jaro parahoz tenyleg hozza kell szokni, de anno masodik evben pl. mar Seoulban is sokkal jobban birtuk, mint az elsoben. Most azonban orulok, hogy itt Madridban szaraz hoseg van nyaranta, amit vmivel konnyebb szerintem elviselni, akkor is, ha epp 38-40fok van. Majd kereslek skype-on, csak meg probalom en is rendezni a sorainkat, hogy ujra itthon vagyunk. Szerintem akar hetvegen is jo lehet, v pentek este! en fent leszek, ha latsz csorgess meg :)) puszi