szombat, február 05, 2011

Február 2. - Groundhog Day

Teljesen érthető, hogy a nagy hidegben is kell a kanadaiaknak és amerikaiaknak egy kis jókedv és szórakozás. Nekem legalábbis ez jut eszembe a Groundhog Dayről (magyarul Mormota Nap - február 2.), no meg a hozzá kapcsolódó hírekről, videókról. :)
Az ünnep eredete Európába vezethető vissza, nálunk pl. a Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kapcsolódik a legszélesebb körben elterjedt időjóslás. Eszerint ha a medve, felébredve téli álmából kijön a barlangból és meglátja árnyékát, akkor vissza is cammog és hosszú télre számíthatunk. Ha viszont nincs napos idő, akkor kinn marad és korán jön a tavasz. :)Jókai Mór az Új Földesúr című regényében így ír erről a napról:
"Van aztán egy napja a télnek, aminek "gyertyaszentelő" a neve. Miről tudja meg a medve e nap feltűnését a naptárban, az még a természetbúvárok fölfedezésére váró titok. Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van! Ha azt látja, hogy szép napfényes idő van, a hó olvad, az ég tavaszkék, ostoba cinkék elhamarkodott himnuszokat cincognak a képzelt tavasznak, s lombnak nézik a fán a fagyöngyöt, pedig lép lesz abból, melyen ők megfogulnak; ha lágy, hízelgő szellők lengedeznek, akkor a medve - visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik, talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább; - mert ez még csak a tél kacérkodása; mint a régi rendszer minisztériuma szabadelvű program mellett.

Ha azonban gyertyaszentelő napján azt látja a medve, hogy rút, zimankós förmeteg van; hordja a szél a hópelyhet, csikorognak a fák sudarai, s a lóbált száraz ágon ugyancsak károg a fekete varjúsereg, mintha mondaná: reszkessetek, sohasem lesz többet nyár; a tél megígérte nekünk, hogy már most örökké fog tartani; mi kivettük árendába a szelet, fújatjuk, amíg nekünk tetszik; a nap megvénült, nincs többé semmi ereje, elfelejtkezett rólatok! Kár várnotok! - Ha jégcsap hull a fenyők zúzmarázos szakálláról; ha a farkas ordít az erdő mélyén: akkor a medve megrázza bundáját, megtörli szemeit és kinn marad; nem megy vissza többet odújába, hanem nekiindul elszánt jókedvvel az erdőnek. Mert a medve tudja azt jól, hogy a tél most adja ki utolsó mérgét. Csak hadd fújjon, hadd havazzon, hadd dörömböljön: minél jobban erőteti haragját, annál hamarább vége lesz. S a medvének mindig igaza van."


Ez az időjóslási hagyomány a 17., 18. században indulhatott el az amerikai földrészen, mégpedig a német telepesek által, az amerikai Pennsylvania környékén. Annyi különbséggel, hogy errefelé nem medve jósolja meg a tavasz közeledtét, hanem mormota. A legnagyobb Groundhog Day ünneplés mai napig Pennsylvania  állam egyik kisvárosához kötődik, aminek neve: Punxsutawney. (Az alábbi videón hallhatjátok, hogy kell kiejteni! :) A világ leghíresebb mormotája is itt él természetesen, az ő neve pedig: Punxsutawney Phil.
Phil az év nagy részét a városka könyvtárában található saját rezidenciájában éli, feleségével, Phillis-szel. Február 2-án, még napkelte előtt egy különleges társaság tagjai átszállítják Philt egy, a városhoz közeli parkba (Gobbler's Knob), ahol a hatalmas ünnepség zajlik. A különleges társaság - Inner Circle (Belső Kör) - tagjai felelősek egyébként az egész ünnepségért, s nem mellékesen  folyékonyan beszélik a mormota nyelvet. (Hogyan is kommunikálnának másképp Phil-lel, nem?) A tagok és a Phil rajongók magabiztosan állítják, hogy Phil az egyetlen eredeti időjós, aki ebben az évben 121.-ik alkalommal jósolt nekünk. Míg más mormoták élettartama maximum 14 év, addig Phil egy életelxírnek köszönhetően minden hét évben újabb hét évet nyer magának. ;))

Íme egy kis részlet az nagy amerikai ünnepségből, ahol az Inner Circle tagjai éppen Phil-t faggatják:Nem hiába mondtam, hogy kell egy kis szórakozás, ugye? Miket ki nem találunk, hogy átvészeljük a hosszú telet... :) Ráadásul számomra hihetetlen tömeg gyűlik össze minden évben Phil-t "meghallgatni" és az ünneplés minden évben egyre népszerűbb. :))
Film is készült egyszer Groundhog Day (Idétlen Időkig) címmel, Bill Murray főszereplésével, de érdekes módon a filmet nem Punxsutawneyben, hanem Woodstockban forgatták.


Persze Punxsutawney Phil mellett sok más időjós is van, mint pl. Kanadában a Nova Scotia-i Shubenacadie Sam vagy nálunk itt, az Ontarió-i Wiarton Willie. Ha jól tudom, majdnem mindenki korai tavaszt ígért. :) Hát nagyon remélem, hogy igazuk van!! :)

5 megjegyzés:

Manka írta...

Szia!!! Nálunk ma 0 fok volt, mondtam is anyukámnak, hogy tavaszias idő van :), épp csak nem nyelt félre...
Mikor tudunk beszélgetni? Millió sms-t írtam neked, amiket aztán nem küldtem el - ezért elnézést, de beszéljünk meg egy randit vmelyik estére.
Puszi: Manka

Livia írta...

OK, én is akarok Veled randizni! :)
Mit szólsz a holnap, azaz vasárnap estéhez? Tanulni fogok egész este, szóval gépközelben leszek.
A nulla fok már nálam is abszolút tavasz, nekem anyukám attól van rosszul, hogy olyankor már/még nem hordok harisnyát.
Mikor jössz megint Torontóba? ;)

Kal-Cit írta...

Igazán nem akarok a magánbeszélgetésbe beleavatkozni. Csak gondoltam elmondom, hogy nagyon édes ez a mormota, jó lenne egy kicsit megyúrni őt.

Livia írta...

Igen, szerintem is jo fejek a mormotak. :)
Es termeszetesen barmikor "beleavatkozhatsz" az itteni beszelgetesbe, sot! Vegul is ha "magan" lenne, nem tennenk ki.
:)

Zsuzsa írta...

Köszi ezt a jó leírást a Ground Hog Dayről. Most tanulom angolon.