szerda, február 23, 2011

Torontó: negyedik helyezett


Mint minden évben, ezévben is nyilvánosságra hozták az "Economist Intelligence Unit" éves értékelését a világ legélhetőbb városait illetően. A legújabb felmérés szerint Torontót újra megválasztottál a világ negyedik "legélhetőbb" városának, Vancouver, Melbourne és Bécs után. A maximum elérhető 100 pontból Vancouver 98, míg Torontó 97.2 pontot szerzett.

A felmérés 140 várost pontoz 30 különböző faktor alapján, úgy mint stabiltiás, egészségügy, kultúra, környezet, oktatás vagy infrastruktúra. Természesen a csoportoknál kapott eredményeket súlyozzák,  majd az így kapott számértékek összege adja ki a végleges eredményt. Torontó pl. 100 pontot kapott a stabilitásra, oktatásra, de az egészségügyre is, 97.2 pontot a kultúra és környezet faktorokra és 89.3 pontot az infrastruktúrára.

Az első tíz helyet egyértelműen dominálják a kanadai és ausztráliai városok, ahogy az alábbi lista is mutatja:A riport szerint, a legjobb eredményt elérő városok általában a gazdagabb országok közepesen nagy városai közül kerülnek ki, relatívan alacsony népsűrűséggel. A riport azt is említi, hogy Vancouver az első helyét egyrészt a tavalyi olimpia és paralimpia sikerének is köszönheti, ami nagy lökést adott az infrastruktúra és környezet csoportokban elért pontszámuknak.
A lista másik végén Harare, Zimbabwe fővárosa áll, az igen szegényes stabilitásnak, egészségügynek és infrastr.-nak köszönhetően. Olyan városok pedig, mint London vagy New York valahol a lista közepén találhatók, amihez közrejátszik a magas bűnözési arány vagy a terrortámadástól való fenyegetettség/félelem is. A legmagasabb pontszámot elérő amerikai város Pittsburgh, aki 29-ik helyet kapta. 

A riport egyébként fontosabb szerepet játszik, mint azt talán elsőre gondolnánk, ugyanis az eredményeknek komoly hatásuk van a globális fizetések elosztására/újraosztására. Több (nemzetközi) cég ezeket az adatokat használja fel arra, hogy a lista legalján található országokban dolgozó munkatársainak kiosztandó anyagi juttattásokat meghatározza. (Ezt az ún. "hardship allowance"-t, akkor kapják (szak)emberek, ha olyan körülmények között kell dolgozniuk, ami különösképpen nagy kihívást jelent, azaz pl. mindenféle komfort nélkül, veszélyes zónákban stb.) Olyan városokról beszélünk itt, mint Colombo (130. hely), Dakar (131.), Tehran (132.), Douala (133.), Karachi (134.), Algiers (135), Lagos (136), Port Moresby (137), Dhaka (138) és Harare (140). 

Nagyon szívesen írnék még többet az eredményekről, azonban a legtöbb híroldalon a fenti információkat találtam csak. Az eredmények jelentősége és hatása miatt a teljes riport $500 US dollár ellenében tölthető le.... Mindenesetre örülünk a jó eredménynek és ha arra gondolok, hogy Vancouver fantasztikus természeti adottságai ellenére is csak 0.8 ponttal vagyunk mögöttük, akkor szerintem az nagyon szép eredmény. :)

2 megjegyzés:

Kal-Cit írta...

Már egyszer leírtam, de valahogy elveszett. Tehát, a helyzet az, hogy nem derül ki - és ez nem a te hibád -, hogy mekkora városokat vesznek figyelembe. Pl. Budapestet igen, de már pl. Szigetvárt nem...
Prágát igen, de Brno-t nem? Így eléggé értelmetlen a dolog - bizonyára van valami határ, amit számításba vesznek, mert különben néhány kis üdülőváros vezetne.

Teheránt, Algirt talán érdemes lenne magyarul írni.

Livia írta...

Szia Kal-Cit! Valóban jó lenne többet tudni a riportról... :)
Én egyébként nem hiszem, hogy kisvárosok bekerülhetnek a versenybe, hiszen 30 különböző kategória alapján rangsorolnak, amikben minden meg kell felelni. A befektetések aránya, kultúrális rendezvények, egészségügyi ellátottság, infrastruktúra, ipar, üzleti élet stb... ezekben a kisvárosok nem tudnak lépést tartani a nagyobbakkal. Viszont pl Európa legélhetőbb városa a riport szerint Bécs, amitől vannak jóval nagyobbak is...

Az angol nevekért pedig elnézést, a listát csak fogtam és bemásoltam az angol szövegből. :)