szombat, november 06, 2010

Aruba - One happy island!


Az egy hetes arubai út, majd itthon jó pár napos internet- (és telefon) nélküliség után végre újra itt vagyok.  :)
Aruba - mondanom sem kell - gyönyörű volt és valóban egy pihentető, felfrissítő, energetizáló hetet töltöttünk ott. Nem véletlen, hogy a sziget mottója, a bejegyzés címeként is szereplő mondat: 'Aruba - One happy island' (Aruba - egy boldog sziget). Ez a mondat látható még az autók rendszámtábláján is. :)

Rhone shipwreck - Rhone hajóroncs

A sziget szerintem a tengeri sportok szerelmeseinek egy igazi paradicsom, habár a szárazföldön is sok érdekes felfedeznivaló van. Több, nagyszerű tengerpartjuk van, ezek közül az egyik legismertebb a Baby Beach, ahol a víz olyan sekély, hogy egészen kicsi gyerekeknek is ideális szórakozóhely. (Persze innen ered is a név :) Aruba szinte minden partja alkalmas a vizipipás búvárkodásra, de akik még izgalmasabb élményre vágynak a víz alatt, azoknak a "reef and wreck diving" (zátonyokat és hajóroncsokat látogató búvárkodás) a válasz. Mivel szélcsend szinte sosincs - ami nagyon-nagyon kellemes hőérzetet biztosít -, Aruba a szörfösök és kite szörfösök ("sárkányszörfösök??" - tudja valaki, ez hogy van magyarul?) egyik nemzetközileg is kedvelt célpontja. Természetesen itt is bérelhető jet-ski, sunfish, wave-runner vagy tube, ami mind-mind nagyszerű szórakozás. :)


Akik kirándulni szeretnek, azoknak az Arikok Nemzeti Park lesz a célpont. A parkot 2000-ben nyitották meg, ami összesen 32 négyzetkilométer. A terep időnként igencsak göröngyös, igazi kihívás lehet. Sokan ezért nem gyalog, hanem jeep-pel vágnak neki a parknak. Az elhagyatott sivatag látványa szinte el is feledteti az emberrel, hogy egy picike karib-szigeten van éppen. A park Aruba szíve is egyben, hiszen bővelkedik a szigetország növény- és állatvilágában, sőt itt megtalálható mindhárom földtani képződmény is, ami a sziget sokszínűségét adja: a láva, a kvarz diorit és a mészkő.  Az a kétféle kígyó- és madárfaj, ami kizárólag csak ezen a szigeten él, itt megtalálható. Láthatunk 1000 éves indián falfestményeket is az őslakos Arawak indiánoktól, akik eredetileg Venezuelából hajóztak át a szigetre. A szigeten felfedezett relikviák i.e. 2500-ig vezetnek vissza.
Íme a parkról, illetve annak flórájáról és faunájáról egy kis videó:



A hotelek a sziget észak-nyugati partján találhatók, egészen pontosan a Palm Beach-en. Aruba fővárosa, Oranjestad nincs túl messze, így akár taxival, akár a helyi busszal is megközelíthető, ami összeköti a várost a nagy hotelekkel. De nem kell egészen a városig menni, ha vásárolgatni szeretnénk, mert a hotelek közelében sok kis üzlet található, hangulatos éttermekkel, bárokkal tarkítva.

Ha pedig már a nevezetességekről kezdtem el írni, akkor semmiképpen nem hagyhatom ki a következőket:

Alto Vista Chapel: Ez a templom a legelső, legrégebbi templom a szigeten, aminek eredetijét 1750-ben építette egy spanyol misszionárius, Domingo Antonio Silvestre. A templom nagyon szép, csendes, igazi vidékies arubai tájon található.


California Lighthouse: A világítótornyot a Californian nevű hajóról nevezték el, mely 1912-ben vészjelzéseket fogott a Titanicról süllyedése közben. A hajó pár évvel a Titanic szerencsétlenség után süllyedt el az aruibai partok közelében, ami mai napig kedvelt célpontja a búvároknak. Plusz a világítótorony közelében fekszenek az ún. Californiai Fehér Homokdűnék (California White Sand Dunes), ahol a fiatalok imádnak homokszörfölni. Olyasmi ez, mint télen szánkózni, csak éppen nyáron és homokon. Aki ki meri próbálni, erős nadrágot vigyen magával! :)


Már a hotelünk ablakából látható volt egy szélmalom (De Oude Molen - Windmill), ami mint kiderült, szintén helyi nevezetesség, és ahová egyszer tévedésből el is sétáltunk. Eredetileg 1804-ben épült Hollandiában, onnan szállítottál át darabokban Arubába és építették újra 1960-ban. Ma étterem múködik benne, úgy hallottuk, elég jó.


Natural Bridge: Aruba egyik leghíresebb nevezetessége ez a "Természetes Híd", ami egy természetes korál-mészkő képződmény és egyben a világ egyik legnagyobbika. Mármint volt. Ugyanis 2005 szeptemberében egy éjszaka összedőlt. 23 méter magasan állt a tengerszint felett és átmérője több, mint 30 méter volt. A történtektől függetlenül a helyszín mai napig része az országnéző túráknak, így jutottunk el mi is ide. Szerencsére van egy kisebb az eredeti mellett, aminek neve Baby Bridge, ezt látjátok a fenti képen. (A fényképalbumba persze majd bekerül az eredeti látványosság is, mai állapotában.)


Végül még pár szó a Natural Pool-ról (Természetes Medence) is, ami egy sziklákkal körülvett természetes medence képződmény. Aruba egyik legegyenetlenebb, leggyöröngösebb területén található, ami kedvelt kikapcsolódást jelent az úszni, de leginkább ugrani vágyóknak. Legtöbben ezért látogatnak el a Natural Pool-hoz, hogy a szikláról leugorhassanak a természetes, védett óceáni medencébe.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia,
A kite szörf magyarul is kite, vagy kite szörf, de a szörfnek is van ám két vállfaja, a 'sima' hullámszörf és a windsurf, (ami egyébként magyarul is windsurf sajna, nem pedig valami magyarosabb széllovaglás). :))))
Üdv Cs