péntek, április 17, 2009

Jamaica

Ezen a héten már kezd melegedni az idő errefelé is. Tegnap volt az első nap, amikor már kicsit melegem is volt és nem csak fáztam egész nap. Végre, végre, végre!! :) Azonban abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy jövő héten még melegebb tájakra utazunk, s nem is akárhová - Jamaicába. :))))))
Ohh igen, jövő hét hétfőn már a parton üldögélünk, sétálgatunk, s én valószínűleg vadul fényképezgetek. ;)) Így jövőhét vége felé nem tudok majd jelentkezni újabb bejegyzéssel, de utána ígérem, bepótolom az elmaradást. Mivel azonban egy ideje már olvasgatok Jamaicáról, így előzetesben megosztok most veletek pár alapinformációt az országról. :)

Jamaica egy, a Karib-tengeren fekvő szigetország, ami 234 km hosszú és 80 km széles. Kb. 145 kilométerre van Kubától és 190 km-re attól a szigetcsoporttól, amin Haiti vagy a Dominikai Köztársaság található. A harmadik legnépesebb anglofón ország Észak-Amerikában az USA és Kanada után. A sziget neve az őslakos taíno indiánok „xaymaca” szavából származik, aminek jelentése: „a források szigete.” Felfedezése után spanyol birtok volt az ország, majd az angolok kezébe került.

Jamaica a karib-térség harmadik legnagyobb országa. A sziget belseje otthona az ún. Kék-hegységnek, amit keskeny, homokos partszakasz ölel körbe. A fontosabb városok: Kingston, Portmore, Spanish Town, Mandeville, Ocho Ríos, Port Antonio, Montego Bay és Negril. (Mi Negril mellé utazunk majd, egészen a szigetország nyugati csücskébe.) A Jamaicában található Kingston-öböl az egyik legnagyobb természetes öböl a világon. Változatos felszíni formáinak és egész létezésének oka a dél- és észak-amerikai kőzetlemezek egymáshoz préselődése, aminek hatására a Nagy-Antillák szigetcsoport többi tagjával együtt kiemelkedett a tengerből. Országszerte találunk turistalátványosságokat, amik egész évben vonzzák az érdeklődőket, úgy mint a Dunn's River Falls nem messze Ocho Ríostól, az YS vízesést Szent Elizabethnél vagy a Blue Lagoont Portlandben. (Az alábbi képen a Dunn's vízesésen másznak felfelé az emberek.)


Természetesen az éghajlat trópusi, azaz meleg és párás. A sziget hegyes-völgyes belsejében azonban az éghajlat némileg hűvösebb, mint a sík parti területeken. Évszakos hőmérséklet változások tulajdonképpen nincsenek, a nappali átlaghőmérséklet 31 °C, az éjszakai pedig 21 °C körül alakul. Mivel Jamaica az atlanti-óceán hurrikán övében fekszik, így a múltban egy-két hurrikán megtépázta már az országot. Pl. 1951-ben és 1988-ban a Charlie és Gilbert hurrikánok több halálos áldozatot is követeltek. 2000-ben Ivan, Dean és Gustáv is hatalmas viharokkal okoztak kisebb károkat az országban.

A 2001-es népszámlálás szerint Jamaica lakosságának több, mint 90 %-a afrikai leszármazottaktól származik. Bevándorlók Jamaicába is érkeznek, elsősorban Kínából, Haiti-ről, Kubából, Kolumbiából és más latin-amerikai országokból. A hivatalos nyelv az angol, de a jamaicai 'patois' nyelvet is beszéli a lakosság legtöbbje.
Annak ellenére, hogy Jamaica kis ország, kultúrája igen gazdag és világszerte ismert. A szigetország pl. számtalan zenei stílus őshazája: 'reggae', 'ska', 'mento', 'rocksteady', 'dub', 'dancehall' és 'ragga'. Az amerikai hip-hop zene is jamaicai közvetítéssel alakult ki, mégpedig a New Yorkba vándorló jamaicaiak révén, akik kezdetben reggae és dub zenékre mesélték történeteiket. A Londonba vándorló jamaicaiaknak pedig a 'drum and bass' stílust köszönhetjük. A legismertebb jamaicai Bob Marley, aki halálának évfordulóját nemzeti megemlékezési napnak nyilvánították a szigetországban.

Hát ennyit most elöljáróban, a többit majd ha visszaérkeztünk, azaz miután személyes tapasztalatokról is beszámolhatok. :) Addig is mindenkinek nagyon kellemes hétvégét és jövő hetet!


6 megjegyzés:

Martalóc írta...

Jó utat kívánok!
Remélem jól érzitek majd magatokat. Azért járjátok be a vidéket, mert a puszta strandolás olyan kiábrándító.
Azért, hogy valami rossz is legyen a kommentemben :), elmondom, hogy szerintem a Hudson-öböl a legnagyobb természetes öböl, melybe Jamaika sokszor beleférne öblöstül.

Livia írta...

:)))) Koszonom a "rosszat" is a kommentben, talan el sem hinnem, hogy Te irtad, ha nem irnal ilyesmit... :)
Egyebkent a rossz nem is olyan rossz, hiszen vitatkozni nem tudok vele. Abszolut igazad van, en csak azt irtam, amit olvastam rola, azaz hogy az egyik(!) legnagyobb termeszetes obol. Biztosan sok joval nagyobb van, de talan nem 100% termeszetesek.

Egesz biztos jol erezzuk majd magunkat, koszi a jokivansagot es igyekszunk felderiteni majd a kornyeket is. Habar nem titkolt teny, hogy ez a het elsosorban Billrol szol, es hogy o kipihenje magat, mert nagyon kemeny teli idoszaka volt a munkahelyen 10-12-14 oras napokkal es ez az ut tkp. egy "ajandek" a munkahelye reszerol. Szoval itt most elsosorban az lesz, amit o szeretne. :) De azert biztosan jovunk-megyunk is... Megsem jut el az ember minden nap Jamaicaba. :)

Globetrotter írta...

Huu, hat ez szuper! Ha hiszed, ha nem mi is Jamaicat neztuk ki egyik lehetseges uticelunknak jovore! Mar egy jopar linket be is gyujtottem es tanulmanyozom en is a szigetorszagot, de eddig nem talaltam senkit, akitol elsokezbol infot kaphatnek! Hat most vegre lesz :))) Mindent igyal magadba es apro reszleteket is ossz majd meg. Kivancsi vagyok mennyire alkalmas kisgyerekkel odautazni, ha kicsit ilyen szemmel is meg tudnad nezni, halas lennek ;)))
Nagyon-nagyon jo utat, pihenest, feltoltodest es aztan nekunk hosszu beszamolot kivanok :))) sok-sok keppel!
Puszi

mimmo írta...

Először is jó utat kívánok Nektek!Élvezzétek a szép időt.
Másodszor nagyon elszomorodtam, amikor olvastam a jamaicai átlaghőmérsékletről, itt most is kb. 10 fok van és fűtünk:((

Nagy Bob Marley rajongó vagyok, olvastam egy könyvet, amit tulajdonképpen a felesége írt. Nagyon jó volt, ha jól emlékszem van egy Marley-múzeum is Jamaicán.
Annyira jó az angol kiejtésük, teljesen más világ, az írek pl. alig értik:-)

Sok-sok jamaicai képet a blogra!!

Livia írta...

@Globetrotter: :))) Jaj de jo, hat nincsenek veletlenek, nem igaz? Mindenkeppen utananezek a dolognak, es majd irok errol levelben. :) Bill is biztosan tud majd ajanlani ezt-azt... Addig is sok puszi!!

@Mimmo: A homerseklet nalunk is csak ezen a heten kezdett emelkedni. Mult heten meg 0 fok korul volt. Biztosan hamarosan nalatok is jobb lesz! :)
A kepek biztosan nem maradnak el, igyekszem majd hamar feltenni oket.

Manka írta...

Jó utat és jó pihenést! :) Várunk vissza!