szombat, szeptember 13, 2008

TIFF '08 (Toronto International Film Festival)


Ma ér véget az ezévi Toronto Nemzetközi Filmfesztivál, ami múlt hét pénteken kezdődött. Most is rengeteg sztár jött a városba, hogy filmjeiket népszerűsítsék, és persze hogy jókat bulizzanak együtt. Jessica Biel, Kate Beckinsale, Keira Knightley, Jennifer Aniston, Brad Pitt, Guy Richie, Anna Hathaway, Alicia Keys, Adrien Brody, Rachel Weisz, Sean Penn, Tim Robins és még hosszan sorolhatnám a neveket, akik ezen a héten Torontóba jöttek. No és melyek a 2008-as filmfesztivál legnagyobb visszhangot kavart filmjei? Íme néhány közülük: (A filmcímekre kattintva mindenhol a filmek előzeteseit nézhetitek meg!)
  • Burn After Reading - (Rendezték a Coen fivérek) Brad Pitt, George Clooney, és John Malkovich főszereplésével
  • Ghost Town - (David Koepp) Ricky Gervais, Greg Kinnear, Tea Leoni
  • Appaoloosa - (Ed Harris) Ed Harris, Viggo Mortensen, Rene Zellweger, Jeremy Irons
  • RocknRolla - (Guy Richie) Tom Wilkinson, Gerald Butler
  • Secret Life of Bees - (Gina Prince-Bythewood) Queen Latifah, Dakota Fanning, Jennifer Hudson, Alicia Keys
  • The Brothers Bloom - (Rian Johnson) Adrien Brody, Rachel Weisz, Mark Ruffalo
Akit mindez bővebben érdekel, a fesztivál hivatalos oldalán böngészhet kedvére.
Én most a következőkben azokról a filmekről írnék inkább, melyeknek magyar vonatkozása van. Hadd kivételezzek egy kicsit! :)
  1. Az első a Delta című film, Mundruczó Kornél rendezésében. A főszerepeket Lajkó Félix (aki a film zenéjét is komponálta), Tóth Orsi, Monori Lili és Gáspár Sándor játszák. A főhős Mihály hosszú évek után érkezik vissza szülőföldjére, a Duna deltájához. Az édesapja temetéséhez későn érkezik, édesanyja viszont máris egy másik férfi felesége. Ráadásul bemutatják neki a féltestvérét, Faunát, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Mihály a folyó egy elhagyatott szegletében saját házat kezd építeni Fauna segítségével, aki úgy dönt, hogy testvéréhez költözik. A kapcsolatuk vérfertőzéshez vezet, melyet a falu közössége megvetéssel fogad. Miután Faunát az apja megerőszakolja, a lány még eltökéltebben áll szemben egész családjával és a közösséggel. A filmet Romániában forgatták, mely több nemzetközi elismerést is kapott, pl. a Cannes-i Filmfesztiválon. (Ezen a videón Lajkó Félixet hallhatjátok zenélni Rúzsa Madgival, ahol éppen nem hegedül, itt pedig a film egy másik bemutatását.)
  2. A második magyar vonatkozású film címe a The Secret of Moonacre, melyet Csupó Gábor rendezett Magyarországon, olyan helyszíneken, mint Pilis erdei, a cseszneki vár vagy Dobogókő. A brit-magyar-francia koprodukcióban a neves külföldi színészek mellett egy magyar színész, Barabás Kis Zoltán is lehetőséget kapott, hogy megmutathassa magát. A film Elizabeth Goudge díjnyertes gyermekregénynének, a The Little White Horse-nak egy nagyszerű adaptációja. Az angol nyelvterületen máig népszerű könyv cselekménye 1842-ben játszódik, főhőse pedig a 13 éves árva Maria, akinek elhunyt édesapja után egyetlen öröksége egy könyv. Ennek segítségével idővel rájön, hogy ő az utolsó Holdhercegnő, és a következő teliholdkor helyre kell hoznia ősei bűneit, vagy a csodálatos Moonarcre birtok örökre eltűnik a föld színéről. A kislányt kalandjai során természetesen mágikus teremtmények segítik majd.
  3. A harmadik filmnek (csak) annyi köze van Magyarországhoz, hogy Szekeres Dénes volt az egyik producere. De mivel Mo.-ot is feltüntették a filmmel kapcsolatban, így gondoltam én is írok róla. Az El Greco c. film a szenvedélyes és tehetséges művész, Domenikos Theotopoulos, ismertebb nevén El Greco életét követi nyomon. Habár El Greco elsősorban festményeiről híres, élete nagy részét küzdelemmel töltötte elveiért, életszemléletéért, tehetségét használva fel, hogy legyőzze az igazságtalanságot. A 16. században, amikor Krétát a velenceiek foglalták el, Greco könnyelmű, szabad életet élt, míg körülötte a lázadók a szabadságért harcoltak. Azonban amikor lázadó apját megölik a velenceiek, gyászában elhagyja Krétát, hogy máshol keressen vigaszt és új célokat. Velencében telepszik le, ahol festőként kezd el dolgozni és barátja lesz egy spanyol papnak, Nino de Guevara-nak, aki csodálattal adózik Greco művészete előtt, de bizalmatlan barátja progresszív gondolatai iránt vallásról, életről, szerelemről. Évekkel később, amikor Greco lehiggadt életet él párjával és gyermekükkel, a pap újra életükbe él, de már nem, mint barát, hanem mint inkvizítor. Guevara elfogatja Grecot, hogy szembesítse az inkvizítorokkal, ahol elveiért támadják.

1 megjegyzés:

Bill Ferencz írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.