vasárnap, január 08, 2012

Kanada természeti csodái 14.


Madár- és embercsoportok gyülekeznek Kanada legdélibb pontján, Point Pelee-n (nem tekintve a kis szigeteket az Erie-tavon). Ez a 7 kilométeres kis földnyelv igazi felvonulási területe kb. 360 különböző madárfajnak a tavaszi és őszi vándorlásuk idején, így nem csoda, hogy a terület világszerte, mint Kanada egyik elsőrangú madármegfigyelő helyszíne ismert. Természettudósok jönnek mindenfelől, hogy olyan madarakat figyelhessenek meg, mint a bóbitás cinke (Tufted titmouse), a kentacky poszáta (Kentucky warbler) vagy a prothonotary poszáta/énekes madár  (sajnos ennek nem tudom, mi a magyar megfelelője).


Vándorló rovarok, mint például a pompás királylepkék (Monarch butterflies) is megpihennek a területen, amíg a szélviszonyok megfelelőek számukra, hogy átkeljenek az Erie-tavon.


A földnyelv kis mérete ellenére élővilága igen változatos: ritka teknősök élnek a itt az édesvizi mocsarakban, míg nyár közepén fügekaktusz (Prickly-pear cactus) virágzik a száraz, napos részeken. A területet 1918 óta nemzeti parkká nyilvánították, ahol  Kanada még néhány fennálló karolinai erdőségeinek egyike is megtalálható. Az erdőkben olyan fajok figyelhetők meg, mint a Sassafras és a Hackberry. (Újra elnézést a magyar nevek hiánya miatt). 

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
This free slideshow made with Smilebox

Nincsenek megjegyzések: