szombat, január 08, 2011

1. TED - Ideas worth spreading

 
Nagyon régóta tervezem, hogy írok egy bejegyzést a TED-ről. Jónéhány előadást hallgattam már végig, amelyek végén mindig ott volt az érzés: ezt meg kell osztanom másokkal is. A ma hallott előadás adta meg számomra a végső lökést, hogy emellett már tényleg nem lehet elmenni anélkül, hogy ne írnék róla. :)
A hallottakkal kapcsolatban annyi minden kavarog a fejemben, hirtelen annyi mindenről szeretnék írni. Például Rene Brown munkásságát (és blogját is) már követem egy ideje, de élőben hallani valakit mindig más, mint "csak" olvasni. Plusz itt volt a TEDxTO, Elizabeth Gilbert stb, stb. Mivel mindez egy bejegyzésben túl sok lenne, viszont számomra mind fontosak, így arra gondoltam, hogy részekre bontom. :)
Természetesen muszáj a legelején kezdenem, azaz magával a TED-del.

Biztos vagyok benne, hogy sokan ismerik vagy legalábbis hallottak már a TED-ről, főleg az angol nyelven beszélők.  
TED egy kis nonprofit szervezetként indult 1984-ben, amikor két szakember három szakterületet szeretett volna közelebb hozni és közös gondolkodásra ösztönözni. A három szakterület a technológia (Technology), szórakoztatás (Entertainment) és a kivitelezés/design (Design) volt - innen is a név, TED.  Az első előadássorozat abszolút veszteséges volt, így a két alapítónak hat évbe telt, míg újra próbálkoztak az ötlettel. A céljuk nem változott: összehozni különböző szakterület képviselőit, akik nyitottak, érdeklődőek és vágynak arra, hogy a megszokottól eltérően is végiggondolhassanak dolgokat. Az évek során szépen kibővült az előadók szakmai háttere és ma már a tudósoktól kezdve a filozófusokon át a zenészekig szinte minden szakterület képvelteti magát a TED előadásain. 


Az egykori egyetlen konferenciából világszerte ismert konferenciasorozat lett, akik küldetése egyszerű: ötletek/gondolatok terjesztése. A TED ma a világ gondolkodóinak előadásait terjeszti, abszolút ingyen. Egyre több előadás érhető el több nyelven, köztük magyarul is. A szervezők hisznek a gondolatok erejében, és abban, hogy ezek terjesztése képes megváltoztatni szemléleteket, életeket és egyben a világot. A weboldal 2007 óta létezik és mindenkire kíváncsiak, aki ötletét szeretné megosztani a világgal. A TED "szíve" még mai napig az évenként megrendezésre kerülő TED Konferencia, amire a jegyek manapság egy évvel az időpont előtt elkelnek. A négy nap során 50 előadó tart 18-18 perces kis előadásokat. Ezekből nőtte ki magát a TEDTalks, ahol is az internet segítségével akarták a világgal is megosztani, mi zajlik a konferenciákon. A fogadtatás annyira pozitív volt, hogy rövid idő alatt milliók hallgatták a rövid előadásokat világszerte és teszik mai napig.
A TEDTalks egy érdekes, globális közösséggé nőtte ki magát, ahová mindenfelől nagy örömmel fogadnak embereket, akiket két dolog köt össze: a világot minél mélyebben megérteni és közben remélni, hogy a megértés egy szebb jövőt hoz mindannyiunk számára.

A magyar feliratos beszédeket erről az oldalról érhetitek el. A bal oldali sávban, a beszédek mellett azonban nemcsak a feliratot állíthatjátok be, hanem azt is, hogy 1) melyik előadássorozatból szeretnétek beszédeket hallani, 2) a beszédek hosszát 3) a beszédek besorolási kategóriáját (pl. legviccesebb, leginformatívabb, leginspirálóbb stb) és 4) a beszédek témakörét (pl.: technológia, üzlet, tudomány, globális kérdések...)
(A beszédek alatt mindig ott találhatók a különféle nyelvű feliratok, a bal felső sarokban pedig mind kinagyíthatók.)

Hallgassatok bele az előadásokba és akinek esetleg van kedvence, vagy olyan, ami különösképpen érdekes/elgondolkodtató volt számára, a hozzászólásoknál ossza meg velünk! Lesz egy-két olyan, amiről bővebben is szeretnék írni, de íme néhány, ami engem nagyon megfogott és amikhez mind van magyar felirat (itt a blogon a lejátszás gomb mellett kell először rákattintani a "View Subtitles" szövegre, majd kiválasztani a Hungarian-t):

Jacqueline Novogratz története a szegénységből való kitörésről James Cameron, rendező előadása a kíváncsiság, a képzeleterő és a tisztelet fontosságárólJessika Jackley története a szegények és egymás segítésérőlVégül íme Jane Goodall majd' félórás beszéde arról, hogy mi különböztet meg minket a majmoktól és mire kéne használnunk ezt a nagyszerű eszközt.

8 megjegyzés:

Sabata Feri írta...

A kudarc elfogadható, a félelem soha....by James Cameron. Köszönjük a tudat tágítást lívia

Livia írta...

Kedves Feri,

James Cameronnak tartozunk köszönettel és mindazon előadóknak, akik ilyen és ehhez hasonló kis magokat képesek elültetni bennünk. :)
Minden egyes történetnek megvan a maga kis üzenete; kérdés, mi mit hallunk ki belőle, mi szól hozzánk, ha bármi is.

A félelem valóban elég sokunkat bénít meg, hiszen félünk kockáztatni, felvállalni a kudarc lehetőségét. Pedig mindeközben nagyon jól tudjuk, hogy talán éppen ez választ el minket attól, hogy elérjük azt, amire vágyunk.

Sabata Feri írta...

Kedves Lívia. Nyelv gyakorlás kedvéért kezdtem hallgatni ezeket a videókat és most hallgattam meg Jane Goodall beszédét.Persze így két és fél év nyelv tanulás után a pontos értésért még mindig be kell kapcsolnom a feliratot de most hogy pontosan értem nagyon a hatása alá kerültem ennek a beszédnek. Micsoda nagyszerű ember....miért nem az ilyenek kormányoznak országokat? Na mindegy szóval én csak még egyszer meg akartam köszönni mert én még nem hallottam erről a TED-ről.Szép napot!

nyugicanada írta...

Kedves Lívia!

Köszönöm,hogy általad megismerhettem TED -et!Nagyszerűek ezek a történetek,s tényleg erőt adnak.Lelkesen válogatok a többi kisfilmben is.
Köszönöm Neked!

Livia írta...

@Feri: Szerintem is nagyon jo oket hallgatni tanulas celjabol. :)
Akar azokat, amiket mar hallgattal magyar felirattal, megprobalhatod ujra angollal. Ha mar eleg jol megy ugy is, akkor nezz bele olyanokba, amihez nem volt magyar felirat es meglatod, mennyire erted a szoveget csak angolul. Az mar nagyon jo, ha az angol felirat is eleg ahhoz, hogy megertsd a torteneteket. :)
Sok sikert!

@nyugikanada: Szerintem is nagyon inspiraloak, nekem is erot adnak, meghatnak, elgondolkodtat...

Tovabbi kellemes idotoltest a TED-en! :)

Sticci írta...

Szintén köszönet, hogy megismertetted velünk TED-et!! Valóban nagyszerűek ezek az előadások! Bár sajnos még nem volt sok időm komolyabban beleásni magam a témákba, de az eddig látottak közül nagyon tetszett 'Sheena Iyengar: A választás multikulturális és személyes művészete' című kisfilmje, hogy valóban mennyire különbözőek vagyunk mind egyénileg, mind nemzetenként. Tetszett még 'Patrick Chappatte: A karikatúrák hatalma' című előadása is. A továbbiakban is böngészni fogom az oldalt!

Livia írta...

Ez az egyik nagyszerű dolog a blogokban, hogy megoszthatjuk egymással, amikre rátaláltunk... ;) Nagyon köszi az ajánlást is Sticci, még egyiket sem hallottam, de ezek után tuti fogom. :))

Globetrotter írta...

Eloszor par honapja pont Elisabeth Gilbert eloadasat hallgattam en is a TED eloadasok kozul es rettentoen megfogott! Annyira sok temat dolgoznak fel, hogy tenyleg akar egy eleten at is lehet koztuk bongeszni es kozben mindig ujat tanulni. Meg fogom nezni azokat is, amiket te ajanlottal. A Jane Goddall-t mar megneztuk es nagy hatassal volt ez is!Csomo erdekes es uj dolgot tanulhattunk belole. puszi es BUEK Nektek is!