vasárnap, július 26, 2009

Torontó... Kyle Maling szerint


A "Torontó mások szemével" kategórián belül most - a képeken túl - egy interjúsorozat is elindul, ahol helyi (kevésbé vagy jobban) ismert személyiségek véleményén keresztül tudhatunk meg többet a városról, no és magukról az egyénekről is. Úgy gondolom, mindkét nézőpont nyújthat újat azoknak, akik a város iránt érdeklődnek.

Első körben ismerkedjetek meg Kyle Maling-gal!

"Kib*tul megrémítesz..." - voltak az első szavak, amiket Kyle barátaitól hallott, miután elmesélte
nekik tervét egy lehetséges magazinról. Nem éppen a legbátorítóbb szavak.
A beszélgetés éve 2003 volt, a helyszín Vancouver. A koncepció pedig "Highrise": egy magazin a modern kor reneszánsz emberének, egy magazin, amiben a legújabb kortárs életmódról, életstílusról és designról olvashatunk.
"A barátaimnak volt igazuk. Már rögtön a kezdetek kezdetén országosan indultunk, 35.000 példányszámmal és nagyon-nagyon drága, minőségi papiron. Mindeközben függetlenek voltunk és saját finanszírozásúak. Néha, ha visszanézek, arra gondolok: 'Wow, nagyon vékony határ húzódik a kockázatvállalás és a kib*tul nagy hülyeség között'."

A Highrise sikere azonban reményeiket is felülmúlta. Azóta is, a business logika istene gyakran forgathatná szemeit Maling döntésein, ő mégis töretlenül sikeres és mindenkit meghazudtol. A Hamilton, Ontario születésű srác mindig is a saját megérzéseire hallgatott. A York Univeristy-n való diplomaszerzés után (üzlet és politika tudomány szakon) mindenfelé dolgozgatott az országban golfklubtól kezdve kisvárosi Money Marts-ig. Pár év után úgy érezte, itt az ideje, hogy letelepedjen és egy 'rendes' munkát keressen. A biztosítási szakma jó terepnek bizonyult számára, így ebben is helyezkedett el. Majd jött 2003, a Highrise Magazine ötlete, barátjával, Dylan Crawshaw-val, s a két fiatal egy éjszakai beszélgetés után azon nyomban kiléptek munkahelyükről és hamar Torontóban találták magukat, hogy megvalósítsák álmaikat.

Ma Maling Torontóban a Parkdale városrészt mondhatja otthonának.

"Annak idején a környéket az olcsó lakbér miatt választottam. A Price Choppers, a sörüzlet, a liquor bolt* mind egy köpésnyire és egyébként is szeretek az erkélyen leskelődni." - mondja Maling. "A környék jó, de leszállóágban. Túl sok 'keményen felfelé igyekvő' költözik a környékre, akik nyugatabbra szorítják a részegeket..."

"A Highrise egy design magazin, a fent és lent keveréke. A partnerem volt a fent és én a lent" - mosolyog Maling. A magazin külseje, és a felsőbb rétegek, mint célközönség ellenére Maling megmaradt annak a két lábon a földön járó srácnak, aki volt. Így nem is meglepő a válasza, amikor a 10 éves jövőbeni terviről beszél: "Mindig álmom volt, hogy építek egy házat és belekezdek egy organikus farmba. Szóval remélem, hogy tíz év múlva ülök majd a saját házamban az organikus farmom mellett vagy Észak-Ontarióban vagy BC-ben pár kölyökkel és egy vagy két golden retriever-rel. Számomra ez baromi jól hangzik."

Kyle Maling válaszai Torontóval kapcsolatosan:

Kedvenc hely...

1 ... reggelizni: Hétvégeken mindenképpen grillezett gyümölcs a Musa-nál (847 Dundas W.). Ez a legjobb, habár sosem emlékszem a rendes nevére. És nem csak hogy a pincérek nagyon jó fejek, de hihetetlen kreatív fotósok is.

2 ... ebédre vagy vacsorára: Vasárnap és kedd között, ha a Leafs játszik, akkor csakis a Wheat Sheaf (667 King W). Az apám vitt oda először, amikor kölyök voltam és éppen Leafs vagy Jay meccsre mentünk. Annak idején még hagyták a srácokat is inni, nem igaz? A Kultura mindig is baromi jó volt. Jó kaja és jó belső design.

3 ... egy italra: Újra, a Wheat Sheaf nagyon jó egy sörre és egy Leafs meccsre. A Hemingways (142 Cumberland) külső terasza nagyszerű nyáron és nekem közel van, de szeretem a The Rhino-t (1239 Queen W.) is.

4 ... egy táncra: Bird (503 Collage). Kicsi és szűk, de a kicsi és szűk az jó.

5 ... egy kis kikapcsolódásra: Toronto Island.


6. ... egy kis inspirációért: mindenhol, bárhol lehet inspiráló valami, ha nyitva tartod a szemed. Emellett szeretem a hálószobámat is... akár valaki, akár valakinek a hiánya baromi inspiráló tud lenni.

Amiről mindenkinek tudnia kéne: Remélem, nem rontom el ezzel, mivel olyan baromi nyugodt, de azt kell mondanom, hogy Toronto Island. Olcsón kap jegyet, hogy átjuss a szigetre, és ha ott vagy, van egy azonnali érzés, hogy kint vagy a városból. Annyi minden van ott... kifeküdhetsz a nudista strandra és kenheted a feneked, játszatsz frisbee golfot, biciklizhetsz vagy csak úgy lehetsz órákig, szívhatsz egy kis füvet vagy iszol egy sört és nézed a naplementét. Torontó látványa a szigetről csodálatos és arra döbbent rá, hogy milyen nagyszerű, hogy magamnak dolgozom és akármelyik nap csak úgy elmenekülhetek a város őrülete elől. A sziget szerintem Torontó egyik rejtett kincse.

Ami a legjobban felbosszant Torontóban
: a hideg telek és a mocskos hó!

Egy tökéletes nap Torontóban magában foglalja: Felkelni úgy 10 körül - remélhetőleg van mellettem valaki -, egy zuhany, majd fel a biciklire és irány a Musa egy reggelire. Sok kávé és víz kirázza belőled a másnaposságot. Reggeli után lekerekezni a Kensington Marketre egy kis sajtért, gyümölcsért és bagettért. Aztán irány a Toronto Island. Először egy kis frisbee golf, közben néha egy kis fű - jót tesz a beszélgetésnek. Egy tökéletes világban lenne egyszerűbb mód, de mindenesetre vissza a szárazföldre, hogy aztán átjutassunk Hanlan's Pointra egy ebédre a strandon és talán egy rövid pihenésre. Amikor a nap már lefelé megy, akkor vissza a szárazföldre és be a Sheaf-be egy kis csirkeszárnyért és pár sörért. Majd vissza oda, ahonnan az egész kezdődött... a hálószobába.


Fejezd be a mondatot: Torontó... olyan, mint minden más hely a világon. Azaz olyan, amilyenné teszed. Igen, a tél hideg és szar, de akkor is ki kell menned. Menj a partmenti jégkoripályára. Baromi hideg van, de a hideg teszi még jobbá a forró csokit (és a Baileys-t).

* Kanadában nem lehet akárhol alkoholt kapni, csakis specialis üzletekben. Vannak külön sörboltok, ahol értelemszerűen csakis, de nagyon sokféle sört kapni; és vannak az ún. liquor store-ok (LCBO), ahol pedig mindenféle alkohol kapható.

Nincsenek megjegyzések: