péntek, június 05, 2009

Sass Jordan

Már éppen itt az ideje egy újabb zenei bejegyzésnek, hiszen most döbbentem rá, hogy januárban írtam zenéről utoljára. Ezúttal is egy női kanadai énekest mutatnék be nektek, Sass Jordant.

Sass a kanadai "Megasztár", a Canadian Idol egyik zsűritagja, amit azért említek meg rögtön a legelején, mert én itt hallottam róla először. :)

Ahogyan Hayley Sales, Sass Jordan sem Kanadában született, hanem történetesen Angliában, Birminghamban egy francia professzor és egy színész/balett táncos lányaként '64 decemberében. Még gyerek volt, amikor emigrált a család Montreálba és elsőként a The Pinups együttes dobosaként figyeltek fel rá. Ekkor még csak tinédzser éveinek derekán járt. A '80-as években kezd szólókarrierbe és '88-ban jelenik meg első albuma Tell Somebody címmel. Az album rögtön platinalemez lesz, amihez még egy Juno Award díj is társul a következő évben. (A Juno Award a Grammy kanadai megfelelője.) Énekesi és előadói képességeit Gene Simmonstól Van Halenig sokan elismerik és kezdettől fogva támogatják is. (Michael Kamen közbenjárásával még egy főszerepetválogatásra is lehetőséget kap a Die Hard 3 című filmhez, az egyik terrorista szerepére, Bruce Willis ellenségeként.)
1992-ben jelenik meg második, Racine című albuma, ami alapján az év női rockénekesének választja az amerikai Billboard magazin. Ezt követően Los Angelesbe költözik, és többek között duettet énekel Joe Cocker-rel és kisebb szerepeket kap tévésorozatokban. A harmadik CD, a Rats megjelenése után körbeturnézza a világot olyan előadókkal, mint az Aerosmith, Steve Perry vagy a Whitesnake.
A '90-es évek elején ismerkedik meg jövőbeli férjével, a szintén zenész Derek Sharp-pal, majd visszaköltözik Kanadába, egy ontariói farmra. 1997-ben születik meg közös kislányuk, Stella. Ezekben az időkben még két másik albumot is megjelentet (Present és Hot Gossip), és mint színész, Torontóban illetve Winnipegben vállal szerepet a Vagina Monológokban. Több mint félmillió eladott lemez után Kanadában is nevet szerez magának, a határoktól délre azonban még ennél is nagyobb elismerést szerez Janis Joplint alakítva az off-Broadway-en, a Love Janis című musicalben. Egy-egy rövid részletért kattints ide és ide.
Kanadában 2003-ban kerül újra reflektorfénybe, amikor is elvállalja a már említett Canadian Idol egyik zsűritagjának szerepét. 2006-ban Nashvilleben adja ki Get What You Give albumát és időről időre koncertezik is. A torontói SARS koncerten pl. a The Rolling Stones, az AC/DC és más nagyszerrű együttesekkel lép fel közösen. Jelenleg legújabb albumán dolgozik.

Az alábbiakban két előadást láthattok tőle. Enjoy! :)
3 megjegyzés:

Ize írta...

Csak a pontossag kedveert, szerintem a Die Hard 3-ban Sam Phillips volt a teroristano, Sass Jordan csak max a valogatason volt.

Livia írta...

Koszonom Ize, elnezest a pontatlansagert!
En eszre sem vettem, meg az atolvasaskor sem. Rogton javitom! :) Szep napot! L.

mimmo írta...

Tetszett a szám!Érdekes, érdes hangja van.