hétfő, július 09, 2007

Canada Day


Igaz kicsit megkésve, de muszáj írnom Kanada egyik legnagyobb ünnepéről, a Canada Day-ről (Kanada Napjáról), amit múlt hét végén, július 1-én ünnepeltünk.

A Canada Day - korábban Dominion Day - egy országos, nemzeti ünnep, amikor is Kanadát, mint egy önálló kormányzattal rendelkező országot ünnepeljük, egészen pontosan 1867. július 1-e óta. Ekkortól tehát Kanada már nem Anglia egyik fenségterülete, hanem egy különálló ország. Az Angiához való kötődés persze mai napig megvan, de mindez ma már leginkább csak formális. (Bár a kanadai államfő mai napig az angol királynő.)

A "független" Kanada tehát éppen ebben az évben lett 140 éves. :-) Az ilyen központi ünnepek szerencsére itt is munkaszüneti napot jelentenek, azaz múlt hét végén "hosszú hétvégénk" volt, a hétvégét a hétfői nappal megtoldva. Az ország "születésnapját" leggyakrabban a szabadban ünneplik a kanadaiak, különféle kinti tevékenységekkel. Rengetek program vár ilyenkor mindenkit, a különböző koncertektől, fesztiváloktól kezdve, a barbecue-partikon, arcfestéseken át, egészen az esti, tó feletti tűzijátékig.

Az egyik különlegesség Torontóban például az volt, hogy a hétvégétől kezdve a CN Towert ünnepi színekbe öltöztették (piros és fehér), azaz csodásan kivilágították (kattints a képre) , ami az egész város látképét megváltoztatja az esti órákban. A torony tetején különleges effektek is láthatóak lesznek, ami időről időre változik majd. A használt technológia energia- és költségtakarékos, a legmodernebbek egyike napjainkban.
Ha pedig már Canada Day, akkor hagy írjak le pár érdekességet Kanadáról (egy korábbi bejegyzés Kanadáról itt):
  1. A kanada szó a huron-indonéz "kanata" szóból származik, ami falut, települést jelent.

  2. Kanadában kb. 3 millió tó van országszerte.
  3. Területileg a második legnagyobb ország a világon, népsűrűsége (aminek megoszlása igen szélsőséges) azonban csak 3 fő/km2.

  4. 1945-ben Julianna, holland hercegnő 100,000 tulipánt ajándékozott Ottawának, köszönetképpen, hogy a holland királyi családot megvédték a II. világháborúban. Hollandia a németek által megszállt ország volt, míg a kanadai katonák fel nem szabadították őket 1944-45-ben.

  5. A Kanadai Bank (Bank of Kanada) az utolsó dolláros bankjegyet 1989-ben bocsájtotta ki. Helyébe az egy dolláros érme került, más néven "loonie".

  6. A világ lenagyobb bevásárlóközpontja az edmontoni West Edmonton Mall. A mallban több, mint 800 üzlet és étterem található, egy vidámpark, a világ legnagyobb épületen belüli tava 4 működő tengeralattjáróval, 26 mozi és egy jéghoki aréna.

  7. A világ maple szirupának 75%-a Kanadából származik.

  8. 2010-ben Vancouverben lesz a téli olimpia.
  9. Becslések szerint az ország lakossága megközelíti a 32 millió főt.

  10. Végezetül pedig pár ismert kanadai személyiség: Avril Lavigne, Pamela Anderson, Shania Twain, Nelly Furtado, Keanu Reeves, Celine Dion, Alanis Morissette, Bryan Adams, Neil Young, Jim Carrey, Sarah McLachlan, Leonard Cohen, Michael Buble, Linda Evangelista, Diana Krall, Eugene Levy, Rachel McAdams, Kiefer and Donald Sutherland, Paul Anka, Kim Kattrall, Michael J. Fox, Joni Mitchell, Matthew Perry, Daniel Lanois, Glenn Gould, Wayne Gretzky.

Aki kíváncsi még több híres kanadaira, különböző szakterületekről, az a Wikipediaban egy hosszú listát talál.

2 megjegyzés:

Globetrotter írta...

Nagyon erdekes,hogy az ismert kanadai szemelyek kozul a felerol azt gondoltam, hogy amerikai. Gondolom nem vagyok egyedul es te is meglepodhedtel a felismereseken, miutan kikoltoztel.
A kanadai maple syrup a legjobb, imadom!Csak azt veszek, ha veszek!
Azt sem tudtam, hogy a masodik legnagyobb, azt hittem Kina vagy az USA nagyobb, de latom kozel azonos meretuek es Kanada veri oket kicsivel :)

Lívia írta...

Igen, igazad van, sok ismert emberrol nem tudjuk, hogy kanadai, leginkabb amerikainak gondoljuk oket.
A maple syrupot mi is szeretjuk, bar bevallom, ritkan esszuk.

Orulok, hogy ujra "latlak" a neten, bar biztosan csodasan ereztetek magatokat Franciaorszagban a csaladoddal! Olvasom is a beszamoloidat es nagyon varom a sok-sok gyonyoru kepet!
Puszi!