szombat, április 16, 2011

Kanada természeti csodái 11.

Újra itt a Kanada természeti csodái sorozat, amiről kérdeztetek páran az utóbbi időben. 
Folytassuk hát a keleti partról induló kirándulásunkat a nyugati part felé, továbbra is sok helybéli érdekességgel! A 41 részes sorozatnak most a 11.-ik része következik, amivel elérkeztünk Ontarió tartományba, ahol én is élek. :)


Kanada egyik leglátványosabb földtani érdekessége 65 km-re fekszik Thunder Bay-től északkeletre. A Ouimet Kanyon meredek, 120 méteres kősziklái annak a földtani/geológiai folyamatnak az eredményei, mely több millió évvel ezelőtt kezdődött, s mely napjainkban is tart. Szikladarabok továbbra is törnek le a kanyonfalról és esnek le a talajfelszínre. A kanyon egy hasadásként kezdődött a kanadai lemezen, mely miközben megolvadt, a hasadék keresztülnyomta magát az őt körülvevő lágy agyagpalán. A kérdés azóta is az: hogyan lett a hasadék 150 méter széles és 2 km hosszú szakadék?Ma, a Ouimet Canyon egy nemzeti park részét képezi, ahol két kilátó is épült a hatalmas szakadék szélén. A természettudósoknak mai napig engedély szükséges ahhoz, hogy a kanyon földfelszínét meglátogathassák. Ennek oka a kanyon talajának törékeny, érzékeny növényvilága. Növények, melyek normális esetben az északi sarkkör tundráján találhatók meg, itt, a földön szétszóródott szikladarabok hasadékaiból nőnek.A kanyon a nevét egyébként egy korábbi vasútállomásról kapta (Ouimet Station), amely annak idején a Kanadai Pacific Vasútvonal (Canadian Pacific Railway) részét képezte. Az állomást magát pedig egy kanadai miniszterről nevezték el, Joseph-Aldric Ouimet-ről, aki 1892 és 1896 között volt miniszter.A kanyonhoz egy legenda is kapcsolódik, mely így szól:
Réges-régen, volt egyszer egy óriás, a neve Omett. Omett egy másik óriásnak, Nanabijou-nak (más néven az alvó óriás, "Sleeping Giant" - ami egyébként egy másik földtani nevezetesség is) segített hegyeket és tavakat alkotni. Omett időközben beleszeretett Nanabijou lányába, Naiomi-ba. Egy nap, Omett éppen egy hegyet cipelt, amikor annak egy darabja leesett és megölte Naiomit. Nanabijou kétségbeesetten kereste lányát mindenfelé. Amikor valamit érzékelni vélt a föld alatt, hatalmas villámot küldött le az égből, mely kettéválasztotta a földet, így jött létre a mai kanyon. A kanyon mélyén megtalálta halott lányát, ahol el is temette őt, és hogy Omettet megbüntesse, kővé változtatta és odaállította a kanyonfal mellé, hogy örökké őrizze Naiomi sírját.  Akinek van lehetősége megtekinteni a kanyont, semmiképp ne hagyja ki a nem messze fekvő Eagle Canyon-t sem, ami egy magántulajdonban lévő másik kanyon. A  területén kempingezés is engedélyezett, van két, a kanyont átölelő híd és zipline-olni is lehet. A zipline 200 méter hosszú, amely azt mondják, a világ egyik leghosszabbika, a hidak pedig 182 méter hosszúak, melyek valószínűleg Kanada leghosszabb ilyet típusú hídjai.

2 megjegyzés:

Sticci írta...

Ismét gyönyörű helyet mutattál be nekünk! Mindig is szerettem volna egy ilyen függőhidat kipróbálni. :))

Livia írta...

:)))) Hát én is nagyon kipróbálnám, az biztos!! Izgalmas lehet a közepén állni... ;)