hétfő, november 24, 2008

Élet máshol...

Jó ideje kapok leveleket a blogot olvasóktól Kanadával, Torontóval kapcsolatosan. Sokan kérdeznek az itteni életről, mindennapokról, munkalehetőségekről vagy arról, hogyan vágjanak neki a kitelepülésnek. Az utóbbi hónapokban azonban jóval többen keresnek meg, mint korábban. Sokan panaszkodnak az otthoni nehézségekről és döntenek amellett, hogy megpróbálnák az életüket máshol. Legtöbben családosok, akiket gyermekeik sikeresebb jövője és a saját boldogulásuk keresése visz más utakra, mint az otthoniak.
Furcsa dolog ez, hiszen nehéz szívvel nézi az ember, hányan érzik kilátástalannak az életüket otthon. Én magam, őszintén bevallom, nem gondoltam korábban arra, hogy külföldön éljek, míg meg nem ismertem a férjem, aki gyerekkora óta él Kanadában. Miskolc, a szülővárosom mai napig a szívem csücske, és mindig él bennem a remény, hogy egyszer talán visszamegyünk. A jelenlegi otthoni helyzet azonban semmiképp nem segít ebben, sőt... Így abszolút megértem azokat, akik elmenni készülnek, habár sajnálom is nagyon.
Akárhogy is éreztem korábban, ma nagyon örülök, hogy van lehetőségem megtapasztalni az életet máshol. Annyi minden átértékelődik az emberben, ha egy másik kultúrában él, annyi mindent másképp lát. Torontó pedig kimondottan különleges ebből a szempontból, hiszen ilyen 'multikulti' nem sok van a világon. Szó szerint kinyílik a világ minden értelemben, kívül-belül. Kívánom, hogy ezt a nyitottságot, sokszínűséget minél többen megélhessék, akárhol is tervezik az életüket!
Természetesen mindig óvakodtam attól, hogy akár az otthonmaradás, akár a kivándorlás mellett voksolnom kelljen. Túl nagy felelősség lenne. Alapinformációkat bárkinek szívesen írtam és írok a továbbiakban is, vagy hogy merre érdemes elindulni a szükséges információk gyűjtögetésében. Igaz, a jobb oldali infó sávban jó pár oldal segíthet a tájékozódásban, mégis a mostani sok levél után arra gondoltam, összegyűjtöm a fontosabb dolgokat itt is. Szakember nem vagyok, de amit tudok, azt leírom vagy megkérdezem nálam okosabbaktól. Egyenlőre gyűjtögetek. Örömmel veszek bármiféle témát (minél konrétabb, annál jobb), ami érdekel titeket. Irjátok meg kérlek a kommentekben vagy levélben!

3 megjegyzés:

Manka írta...

Örülök, hogy írtál erről. Legszívesebben egy az egyben átmásolnám hozzám - én is kapom a leveleket, igyekszem válaszolgatni, amennyire tudok, de egyrészt a felelősséget nem szívesen vállalnám, hogy valaki csak azért, mert én úgy gondolom, jó itt, nekivág a nagy útnak. Másrészt családi vízummal jöttem (feltételezem, te is?), tehát szinte semmit sem tudok munkavízumokról, kiskapukról, miegyebekről.
Már arra is gondoltam, hogy egy külön weboldalt lehetne indítani, ahol magyarul osztanánk meg a tudásunk, láttam ilyet románul montreáli verzióban, illetve írországi infókat magyaroknak - de ehhez én egyedül nem vagyok elég, sem technikailag, sem pedig tényszerű tudásban.

Livia írta...

Jo otletnek hangzik ez a kulon weboldal. :) Szerintem lennenek, akiket erdekelne!
Mit szolnal ahhoz, hogy meglatjuk, mennyire lesz erdeklodes/visszajelzes az itt leirt infok alapjan es ha ugy latjuk van, akkor belevaghatunk egy ilyesmibe? Akar parhuzamosan irhatunk a temarol mindketten most a blogunkon, (ha van kedved hozza) es osszegezve a reagalasokat eldontjuk, belevagjunk-e.
Mit gondolsz?

Manka írta...

Nem is hangzik rosszul...! Hm. Holnap megpróbálok írni és off-blog egyeztethetünk :)