szerda, február 23, 2011

Torontó: negyedik helyezett


Mint minden évben, ezévben is nyilvánosságra hozták az "Economist Intelligence Unit" éves értékelését a világ legélhetőbb városait illetően. A legújabb felmérés szerint Torontót újra megválasztottál a világ negyedik "legélhetőbb" városának, Vancouver, Melbourne és Bécs után. A maximum elérhető 100 pontból Vancouver 98, míg Torontó 97.2 pontot szerzett.

A felmérés 140 várost pontoz 30 különböző faktor alapján, úgy mint stabiltiás, egészségügy, kultúra, környezet, oktatás vagy infrastruktúra. Természesen a csoportoknál kapott eredményeket súlyozzák,  majd az így kapott számértékek összege adja ki a végleges eredményt. Torontó pl. 100 pontot kapott a stabilitásra, oktatásra, de az egészségügyre is, 97.2 pontot a kultúra és környezet faktorokra és 89.3 pontot az infrastruktúrára.

Az első tíz helyet egyértelműen dominálják a kanadai és ausztráliai városok, ahogy az alábbi lista is mutatja:A riport szerint, a legjobb eredményt elérő városok általában a gazdagabb országok közepesen nagy városai közül kerülnek ki, relatívan alacsony népsűrűséggel. A riport azt is említi, hogy Vancouver az első helyét egyrészt a tavalyi olimpia és paralimpia sikerének is köszönheti, ami nagy lökést adott az infrastruktúra és környezet csoportokban elért pontszámuknak.
A lista másik végén Harare, Zimbabwe fővárosa áll, az igen szegényes stabilitásnak, egészségügynek és infrastr.-nak köszönhetően. Olyan városok pedig, mint London vagy New York valahol a lista közepén találhatók, amihez közrejátszik a magas bűnözési arány vagy a terrortámadástól való fenyegetettség/félelem is. A legmagasabb pontszámot elérő amerikai város Pittsburgh, aki 29-ik helyet kapta. 

A riport egyébként fontosabb szerepet játszik, mint azt talán elsőre gondolnánk, ugyanis az eredményeknek komoly hatásuk van a globális fizetések elosztására/újraosztására. Több (nemzetközi) cég ezeket az adatokat használja fel arra, hogy a lista legalján található országokban dolgozó munkatársainak kiosztandó anyagi juttattásokat meghatározza. (Ezt az ún. "hardship allowance"-t, akkor kapják (szak)emberek, ha olyan körülmények között kell dolgozniuk, ami különösképpen nagy kihívást jelent, azaz pl. mindenféle komfort nélkül, veszélyes zónákban stb.) Olyan városokról beszélünk itt, mint Colombo (130. hely), Dakar (131.), Tehran (132.), Douala (133.), Karachi (134.), Algiers (135), Lagos (136), Port Moresby (137), Dhaka (138) és Harare (140). 

Nagyon szívesen írnék még többet az eredményekről, azonban a legtöbb híroldalon a fenti információkat találtam csak. Az eredmények jelentősége és hatása miatt a teljes riport $500 US dollár ellenében tölthető le.... Mindenesetre örülünk a jó eredménynek és ha arra gondolok, hogy Vancouver fantasztikus természeti adottságai ellenére is csak 0.8 ponttal vagyunk mögöttük, akkor szerintem az nagyon szép eredmény. :)

szombat, február 05, 2011

Február 2. - Groundhog Day

Teljesen érthető, hogy a nagy hidegben is kell a kanadaiaknak és amerikaiaknak egy kis jókedv és szórakozás. Nekem legalábbis ez jut eszembe a Groundhog Dayről (magyarul Mormota Nap - február 2.), no meg a hozzá kapcsolódó hírekről, videókról. :)
Az ünnep eredete Európába vezethető vissza, nálunk pl. a Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kapcsolódik a legszélesebb körben elterjedt időjóslás. Eszerint ha a medve, felébredve téli álmából kijön a barlangból és meglátja árnyékát, akkor vissza is cammog és hosszú télre számíthatunk. Ha viszont nincs napos idő, akkor kinn marad és korán jön a tavasz. :)Jókai Mór az Új Földesúr című regényében így ír erről a napról:
"Van aztán egy napja a télnek, aminek "gyertyaszentelő" a neve. Miről tudja meg a medve e nap feltűnését a naptárban, az még a természetbúvárok fölfedezésére váró titok. Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van! Ha azt látja, hogy szép napfényes idő van, a hó olvad, az ég tavaszkék, ostoba cinkék elhamarkodott himnuszokat cincognak a képzelt tavasznak, s lombnak nézik a fán a fagyöngyöt, pedig lép lesz abból, melyen ők megfogulnak; ha lágy, hízelgő szellők lengedeznek, akkor a medve - visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik, talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább; - mert ez még csak a tél kacérkodása; mint a régi rendszer minisztériuma szabadelvű program mellett.

Ha azonban gyertyaszentelő napján azt látja a medve, hogy rút, zimankós förmeteg van; hordja a szél a hópelyhet, csikorognak a fák sudarai, s a lóbált száraz ágon ugyancsak károg a fekete varjúsereg, mintha mondaná: reszkessetek, sohasem lesz többet nyár; a tél megígérte nekünk, hogy már most örökké fog tartani; mi kivettük árendába a szelet, fújatjuk, amíg nekünk tetszik; a nap megvénült, nincs többé semmi ereje, elfelejtkezett rólatok! Kár várnotok! - Ha jégcsap hull a fenyők zúzmarázos szakálláról; ha a farkas ordít az erdő mélyén: akkor a medve megrázza bundáját, megtörli szemeit és kinn marad; nem megy vissza többet odújába, hanem nekiindul elszánt jókedvvel az erdőnek. Mert a medve tudja azt jól, hogy a tél most adja ki utolsó mérgét. Csak hadd fújjon, hadd havazzon, hadd dörömböljön: minél jobban erőteti haragját, annál hamarább vége lesz. S a medvének mindig igaza van."


Ez az időjóslási hagyomány a 17., 18. században indulhatott el az amerikai földrészen, mégpedig a német telepesek által, az amerikai Pennsylvania környékén. Annyi különbséggel, hogy errefelé nem medve jósolja meg a tavasz közeledtét, hanem mormota. A legnagyobb Groundhog Day ünneplés mai napig Pennsylvania  állam egyik kisvárosához kötődik, aminek neve: Punxsutawney. (Az alábbi videón hallhatjátok, hogy kell kiejteni! :) A világ leghíresebb mormotája is itt él természetesen, az ő neve pedig: Punxsutawney Phil.
Phil az év nagy részét a városka könyvtárában található saját rezidenciájában éli, feleségével, Phillis-szel. Február 2-án, még napkelte előtt egy különleges társaság tagjai átszállítják Philt egy, a városhoz közeli parkba (Gobbler's Knob), ahol a hatalmas ünnepség zajlik. A különleges társaság - Inner Circle (Belső Kör) - tagjai felelősek egyébként az egész ünnepségért, s nem mellékesen  folyékonyan beszélik a mormota nyelvet. (Hogyan is kommunikálnának másképp Phil-lel, nem?) A tagok és a Phil rajongók magabiztosan állítják, hogy Phil az egyetlen eredeti időjós, aki ebben az évben 121.-ik alkalommal jósolt nekünk. Míg más mormoták élettartama maximum 14 év, addig Phil egy életelxírnek köszönhetően minden hét évben újabb hét évet nyer magának. ;))

Íme egy kis részlet az nagy amerikai ünnepségből, ahol az Inner Circle tagjai éppen Phil-t faggatják:Nem hiába mondtam, hogy kell egy kis szórakozás, ugye? Miket ki nem találunk, hogy átvészeljük a hosszú telet... :) Ráadásul számomra hihetetlen tömeg gyűlik össze minden évben Phil-t "meghallgatni" és az ünneplés minden évben egyre népszerűbb. :))
Film is készült egyszer Groundhog Day (Idétlen Időkig) címmel, Bill Murray főszereplésével, de érdekes módon a filmet nem Punxsutawneyben, hanem Woodstockban forgatták.


Persze Punxsutawney Phil mellett sok más időjós is van, mint pl. Kanadában a Nova Scotia-i Shubenacadie Sam vagy nálunk itt, az Ontarió-i Wiarton Willie. Ha jól tudom, majdnem mindenki korai tavaszt ígért. :) Hát nagyon remélem, hogy igazuk van!! :)